ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Ανακλήθηκε το διάταγμα για την ανάπτυξη του στρατού μετά τις ταραχές (pics)

Βραζιλία: Ανακλήθηκε το διάταγμα για την ανάπτυξη του στρατού μετά τις ταραχές (pics)
REUTERS/ ADRIANO MACHADO

Ανακάλεσε το διάταγμα με το οποίο ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ έδωσε εντολή να αναπτυχθεί ο στρατός στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, την Τετάρτη, όταν ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων εναντίον του και υπέστησαν ζημιές πολλά υπουργεία.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ακύρωσε το διάταγμα της 24ης Μαΐου 2017, το οποίο εξουσιοδότησε την καταφυγή στις ένοπλες δυνάμεις για να εξασφαλιστεί η τήρηση του νόμου και της τάξης στο ομοσπονδιακό διαμέρισμα», ανέφερε η Εφημερίδα της Κυβέρνησης σε έκτακτη έκδοσή της.

Η πλειονότητα των υπουργείων τελούσαν υπό επιτήρηση τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, αλλά οι στρατιώτες άρχισαν να αποσύρονται λίγα λεπτά μετά την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος, όπως διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η ανάπτυξη του στρατού την Τετάρτη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Βραζιλία, χώρα όπου ακόμη δεν έχουν επουλωθεί οι πληγές από τις δεκαετίες στρατιωτικής δικτατορίας (1964-1985), παρότι έχει γίνει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, ειδικά για να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Αυγούστου του 2016. Ακόμη και πολιτικοί σύμμαχοι του Τέμερ ενοχλήθηκαν έντονα από την κίνηση κάνοντας λόγο περί ενός ακραίου μέτρου.

brazil dem

Πηγή: Reuters

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα Μπραζίλια ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη μια τεράστια διαδήλωση εναντίον του προέδρου. Συνολικά 49 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας από σφαίρα, επτά άνθρωποι συνελήφθησαν, ενώ ζημιές υπέστησαν οι κτιριακές εγκαταστάσεις οκτώ υπουργείων και ο καθεδρικός της Μπραζίλιας (ένα από τα πιο γνωστά αρχιτεκτονικά έργα του Όσκαρ Νιεμέγερ), σύμφωνα με τις αρχές.

Στην κινητοποίηση αυτή, την οποία κάλεσαν πολλά συνδικάτα και το Κόμμα Εργαζομένων (PT, κεντροαριστερά), με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του Τέμερ—σε βάρος του οποίου υπάρχουν σοβαρές κατηγορίες για διαφθορά—συμμετείχαν πάνω από 35.000 άνθρωποι σύμφωνα με τις αρχές, ή 100.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές.

brazil dem 2

Πηγή: Reuters

Το υπουργείο Γεωργίας χρειάστηκε να εκκενωθεί έπειτα από πυρκαγιά που ξέσπασε μέσα σε μια αίθουσά του, κάτι που οι αρχές επέρριψαν σε διαδηλωτές.

Το διάταγμα που προέβλεπε την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων υπογράφτηκε χθες το απόγευμα και κινητοποιήθηκαν τουλάχιστον 1.500 άνδρες.

brazil dem 3

«Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς τάξη. Το χάος δεν θα γίνει ανεκτό. Δεν θα ανεχθούμε διαδηλώσεις που εκτραχύνονται σε βανδαλισμούς και βίαιες ενέργειες», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Βραζιλίας, ο Χαούλ Ζούνγκμαν, λίγη ώρα μετά την ακύρωση του διατάγματος.

Πηγή: Reuters

Τα επεισόδια ξέσπασαν ενώ το πλήθος κατευθυνόταν προς το προεδρικό μέγαρο για να απαιτήσει την παραίτηση του Τέμερ και την ακύρωση των μέτρων λιτότητας: η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να προχωρήσουν, ενώ κουκουλοφόροι απάντησαν πετώντας πέτρες.

Κατόπιν ορισμένοι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε μια αίθουσα μέσα στο υπουργείο Γεωργίας κι ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με αστυνομικούς.

brazil dem 4

Πηγή: Reuters

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ