ΚΟΣΜΟΣ

Ποινή 15 ετών σε φοιτητή που είχε τοποθετήσει βόμβα σε συρμό του μετρό

Ποινή 15 ετών σε φοιτητή που είχε τοποθετήσει βόμβα σε συρμό του μετρό
REUTERS/Neil Hall

Σε ποινή φυλάκισης 15 ετών καταδικάστηκε Βρετανός φοιτητής ο οποίος είχε τοποθετήσει αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στο μετρό του Λονδίνου.

Πυροτεχνουργοί είχαν καταφέρει να εξουδετερώσουν τη βόμβα του 20χρονου Ντέιμον Σμιθ την τελευταία στιγμή.

Ο φοιτητής, ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με τζιχαντιστές, έφτιαξε τη βόμβα στο σπίτι του χρησιμοποιώντας ένα ξυπνητήρι, που είχε αγοράσει από ένα σουπερμάρκετ έναντι δύο λιρών. Για να τα καταφέρει ακολούθησε οδηγίες που βρήκε στο διαδίκτυο σε κείμενο της Αλ Κάιντα.

Ο συνήγορός του επέμεινε ότι ο κατηγορούμενος δεν είναι «τζιχαντιστής» και επικαλέστηκε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη σύμφωνα με την οποία ο φοιτητής πάσχει από μια μορφή αυτισμού. Ο ίδιος ο Σμιθ εξήγησε ότι στόχος του ήταν να κάνει «μια φάρσα».

Τον Οκτώβριο του 2016 ο νεαρός άφησε ένα σακίδιο γεμάτο με εκρηκτικές ύλες και βίδες σε συρμό του μετρό. Είχε προγραμματίσει το ξυπνητήρι για να πυροδοτηθεί ο μηχανισμός λίγα λεπτά αργότερα.

Ωστόσο, άλλοι επιβάτες είδαν το εγκαταλειμμένο σακίδιο και ειδοποίησαν τον μηχανοδηγό. Παρά την αρχική του διαπίστωση πως πρόκειται για τσάντα που ξέχασε κάποιος, όταν είδε καλώδια να εξέχουν από το αντικείμενο κάλεσε αμέσως την αστυνομία.

Από την έρευνα στο σπίτι του φοιτητή διαπιστώθηκε ότι είχε εμμονή με τις βόμβες και τα όπλα. Σε φορητό υπολογιστή βρέθηκε φωτογραφία του όπου πόζαρε κρατώντας όπλα και έφερε τη λεζάντα: «2016-μαχητής του Ισλαμικού Κράτους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ