ΚΟΣΜΟΣ

Πόσο καλή είναι τελικά η σοκολάτα για την υγεία μας;

Πόσο καλή είναι τελικά η σοκολάτα για την υγεία μας;
REUTERS/Shannon Stapleton

Η σοκολάτα είναι ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα προϊόντα σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν πολλά είδη, άπειρες συνταγές και ακόμη περισσότεροι τρόποι χρήσης της. Όμως τι αναφέρει η επιστήμη για την κατανάλωσή της; Κάνει καλό στην υγεία και αν ναι ποια είναι η σωστή ποσότητα κατανάλωσης;

Μελέτες που έχουν γίνει αποδεικνύουν ότι η σοκολάτα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, όπως έχει παρατηρηθεί, είναι ευεργητική και στο άγχος. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα οφέλη αυτά αποδίδονται στους σπόρους του κακάο.

Οι Μάγια για παράδειγμα, χρησιμοποιούσαν σκόνη σοκολάτας πάνω σε πληγές. Ερευνητές έχουν ανακαλύψει πως η σοκολάτα έχει όντως κάποιες χημικές ουσίες που είναι ενεργητικές, όχι σε όλες όμως τις ιατρικές θεραπείες.

«Η σοκολάτα είναι ένα πολύ καλό αντιοξειδωτικό και δρα κατά των φλεγμονών. Πιστεύουμε ότι τα ευεργητικά αποτελέσματα που έχει γενικά στην υγεία, οφείλονται σε κάποιες συγκεκριμένες ουσίες», αναφέρει η Owais Khawaja, καρδιολόγος Ιατρικού Κέντρου στο Οχάιο, σημειώνοντας πως μπορεί να βοηθήσει και στη μείωση εκδήλωσης καρκίνου καθώς και την εμφάνιση άνοιας.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι σοκολάτες ίδιες. Οι αντιοξειδωτικές της δράσεις προέρχονται από τους κόκκους του κακάο, που σημαίνει ότι η

μαύρη σοκολάτα είναι η πιο ωφέλιμη από όλες καθώς περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα κόκκων.

Αντίθετα οι σοκολάτες γάλακτος και οι λευκές δεν περιέχουν –πάντα- αυτό το βασικό υλικό, οπότε, δεν είναι και ιδιαίτερα 'καλές' για την υγεία. Βέβαια, ακόμη και ένα κομμάτι που περιέχει 70% κακάο, που θεωρείται μαύρη σοκολάτα, μπορεί να μην έχει όλα τα καλά στοιχεία. Αυτό εξαρτάται κυρίως από την επεξεργασία που έχει υποστεί. Για παράδειγμα, η σοκολάτα που έχει περάσει από χημική επεξεργασία, έχει ουσιαστικά χάσει όλα τα ίχνη των ενώσεων που περιέχει το κακαό.

Στη συνέχεια, υπάρχει το γάλα και η ζάχαρη. «Οι συσκευασμένες σοκολάτες που βρίσκουμε στο εμπόριο δεν είναι καθαρές σοκολάτες. Δεν νομίζω ότι το γάλα και η ζάχαρη που περιέχονται στη σοκολάτα γάλακτος είναι καλά για την υγεία», σημειώνει η Khawaja.

Σύμφωνα όμως με την ερευνήτρια, πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα πάνω στη σοκολάτα για να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν σε ένα καταλυτικό συμπέρασμα για το τι είναι καλό ή όχι.

«Προς το παρόν, μάλλον είναι ασφαλές να πούμε ότι η μαύρη σοκολάτα είναι καλή - ή τουλάχιστον δεν είναι κακή. Αλλά μέχρι να έχουμε περισσότερα στοιχεία, μην τρώτε πάρα πολύ. Αν τρώτε ένα κομμάτι ή δύο μια φορά την ημέρα είναι αποδεκτό. Μην καταναλώνετε όμως παραπάνω», αναφέρει η ερευνήτρια.

Is chocolate good or bad for health?

By Carina Storrs, Special to CNN

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ