ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μακρόν υπόσχεται να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στον Πούτιν

Ο Μακρόν υπόσχεται να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στον Πούτιν

Σκληρή στάση απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν θα κρατήσει ο Εμανουέλ Μακρόν, κατά την πρώτη τους συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας, στον απόηχο των κατηγοριών για ρωσική εμπλοκή στις γαλλικές εκλογές.

Ο Μακρόν, που ανέλαβε την προεδρία πριν από δύο εβδομάδες, έχει δηλώσει ότι ο διάλογος με τη Ρωσία είναι εξαιρετικής σημασίας στην αντιμετώπιση διεθνών διενέξεων. Οι σχέσεις των δύο χωρών ωστόσο έχουν σημαδευτεί από έλλειψη εμπιστοσύνης, με το Παρίσι και τη Μόσχα να υπερασπίζονται αντίθετες πλευρές στον εμφύλιο της Συρίας και με διαφορές για το θέμα της Ουκρανίας.

Έχοντας επιστρέψει πρόσφατα από τις συνομιλίες με τους Δυτικούς ομολόγους τους σε σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στη Σικελία, ο Μακρόν θα φιλοξενήσει τον Ρώσο πρόεδρο στο παλάτι των Βερσαλλιών έξω από το Παρίσι.

Μέσα στη χλιδή του παλατιού, ο Μακρόν θα χρησιμοποιήσει μια έκθεση για τον ρώσο τσάρο Πέτρο Α' τον Μέγα στο πρώην βασιλικό παλάτι για να προσπαθήσει να δώσει νέα ώθηση στις γαλλορωσικές σχέσεις.

«Είναι απαραίτητο να μιλήσουμε με τη Ρωσία διότι υπάρχουν μια σειρά από διεθνή θέματα τα οποία δεν θα επιλυθούν χωρίς σκληρό διάλογο μαζί της», είπε ο Μακρόν. Σε δηλώσεις του στο τέλος της συνόδου G7 το Σάββατο, είπε σε δημοσιογράφους:

2017 05 23T155551Z 845018924 RC1E8C6468C0 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION

Θα είμαι απαιτητικός στις συνομιλίες μου με τη Ρωσία.

(Πηγή: REUTERS/Philippe Wojazer)

Ρώσος αξιωματούχος είπε σε δημοσιογράφους στη Μόσχα ότι η συνάντηση των δύο ηγετών θα αποτελέσει ευκαιρία «να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον» και ότι το Κρεμλίνο προσβλέπει σε μια «ειλικρινή συζήτηση» για τη Συρία.

Ενώ η Μόσχα υποστηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ, η Γαλλία υποστηρίζει αντικαθεστωτικές ομάδες που προσπαθούν να τον ανατρέψουν. Η Γαλλία έχει επίσης υιοθετήσει και σκληρή τακτική στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Ρωσίας, που επιβλήθηκαν πρώτη φορά όταν η Ρωσία προσήρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014, και ακύρωσε ένα συμβόλαιο πολεμικών πλοίων αξίας 1,3 δισ. δολαρίων (1,16 δισ. ευρώ) το 2015.

Ο Μακρόν έχει χαμηλώσει τους τόνους που είχε υιοθετήσει στην προεκλογική του εκστρατεία, όταν υποστήριζε την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία εάν δεν υπήρχε πρόοδος σε ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία για την ανατολική Ουκρανία.

Πρόσφατα έχει δηλώσει πως η προτεραιότητά του στη Συρία είναι η ήττα του Ισλαμικού Κράτους, με το οποίο αναμένεται να συμφωνήσει και ο Πούτιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ