ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανοί διπλωμάτες πήραν άδεια για να επισκεφθούν στη φυλακή την Μεσαλέ Τολού

Γερμανοί διπλωμάτες πήραν άδεια για να επισκεφθούν στη φυλακή την Μεσαλέ Τολού
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS / MURAD SEZER

Ειδική άδεια για να επισκεφθούν την φυλακισμένη στην Τουρκία δημοσιογράφο Μεσαλέ Τολού, έλαβαν Γερμανοί προξενικοί αξιωματούχοι. Η δημοσιογράφος κρατείται κατηγορούμενη για προώθηση «τρομοκρατικής προπαγάνδας».

Οι γερμανο-τουρκικές σχέσεις διέρχονται μεγάλη ένταση τους τελευταίους μήνες, μετά και την άρνηση της Άγκυρας να επιτρέψει σε γερμανική κοινοβουλευτική επιτροπή να επισκεφθεί γερμανούς στρατιώτες που υπηρετούν σε τουρκικό έδαφος στο πλαίσιο του συνασπισμού κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος καθώς και την κράτηση της Τολού και του συναδέλφου της δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ με παρόμοιες κατηγορίες.

Ο Γιουτζέλ έχει δεχθεί προξενικές επισκέψεις αλλά τα αιτήματα για επίσκεψη στην Τολού συνάντησαν επανειλημμένα άρνηση. Διπλωμάτες θα μπορέσουν να επισκεφθούν την Τόλου στις 2 Ιουνίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Λάβαμε αυτή την πληροφορία τηλεφωνικώς, αλλά εξακολουθούμε να περιμένουμε γραπτή επιβεβαίωση», πρόσθεσε.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο της καταστολής των φερόμενων ως δραστών του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί τις κατηγορίες αυτές ως πρόσχημα προκειμένου να απαλλαγεί από τους πολιτικούς αντιπάλους του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ