ΚΟΣΜΟΣ

Οι Φιλιππίνες επιχειρούν κατά του ISIS μετά την κατάληψη του Μιντανάο (pics&vids)

Οι Φιλιππίνες επιχειρούν κατά του ISIS μετά την κατάληψη του Μιντανάο (pics&vids)
REUTERS/Erik De Castro

Αεροπορικές επιδρομές διεξάγει ο στρατός των Φιλιππίνων προκειμένου να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της πόλης Μαράουι, στο νησί Μιντανάο, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ISIS.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 70.000 εγκατέλειψαν την πόλη έπειτα από την εισβολή των τζιχαντιστών και τις συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και το στρατό.

«Οι εναέριες επιθέσεις σε συγκεκριμένους στόχους έχουν ως στόχο να εμποδίσουν παράπλευρες απώλειες και γίνονται σε συγκεκριμένους στόχους αντίστασης για να προστατέψουν τις δυνάμεις μας και για να επισπεύσουν το τέλος της τρομοκρατίας», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Restituto Padilla, σύμφωνα με το Επίσημο Πρακτορείο Ειδήσεων των Φιλιππίνων.

Οι τζιχαντιστές, καθώς εισήλθαν στην πόλη, έβαλαν φωτιά σε εκκλησίες και σε διάφορα κτίρια, ενώ οι μαύρες σημαίες του Ισλαμικού Κράτους ανεμίζουν στην πόλη. Οι εικόνες που περιέγραψαν κάτοικοι στο CNNi συγκλονίζουν: ουρές αυτοκινήτων, όπου έχουν φορτώσει τα υπάρχοντά τους οι κάτοικοι της πόλης, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τους μαχητές του ISIS.

2017 05 30T052720Z 966980459 RC18F8E98590 RTRMADP 3 PHILIPPINES MILITANTS

(Πηγή: REUTERS/Erik De Castro)

Οι όμηροι ξεφεύγουν

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας των Φιλιππίνων,
πολλοί είναι εκείνοι που βρίσκονται στα χέρια των μαχητών του ISIS ως όμηροι. Κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, πολλοί από αυτούς κατάφεραν να ξεφύγουν. Μιλώντας στο CNN των Φιλιππίνων, περιέγραψαν πως έφυγαν από ένα κτίριο που κρατούνταν και κολύμπησαν σε ένα ποτάμι ώστε να περάσουν στην απέναντι πλευρά και να σωθούν. Κατά την προσπάθειά τους, ένας άνδρας έχασε τη ζωή του.

Οι όμηροι που ξέφυγαν δήλωσαν ότι είδαν τους τζιχαντιστές να αποκεφαλίζουν έναν από τους συντρόφους τους ως προειδοποίηση ότι θα έχουν την ίδια μοίρα εάν η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στα αιτήματά τους.

2017 05 30T052718Z 1219932827 RC1C47397690 RTRMADP 3 PHILIPPINES MILITANTS

(Πηγή: REUTERS/Erik De Castro)

Στρατιωτικός νόμος

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε κήρυξε στρατιωτικό νόμο σε όλο το νησί και έχει εκφράσει την επιθυμία να τον επεκτείνει μέχρι το τέλος του έτους. Το Σύνταγμα της χώρας επιτρέπει μόνο για 60 ημέρες την επιβολή στρατιωτικού νόμου, εφόσον εγκριθεί από τους βουλευτές. Ωστόσο, 15 από τους 23 γερουσιαστές υπέγραψαν ψήφισμα υποστηρίζοντας την απόφαση του προέδρου.

2017 05 30T051128Z 231743039 RC188E495990 RTRMADP 3 PHILIPPINES MILITANTS

(Πηγή: REUTERS/Erik De Castro)

Η βία στο νησί Μιντανάο, αναζωπυρώθηκε τις τελευταίες ημέρες έπειτα από μια επιχείρηση του στρατού με στόχο τον ηγέτη των παραστρατιωτικών, ο οποίος πέρυσι ορίστηκε ως το «εμίρης του ISIS» στη νοτιοανατολική Ασία.

Φοβούμενος ότι θα συλληφθεί, ο Χαπίλον, εξέπεμπε «σήμα κινδύνου», ζητώντας ενισχύσεις από την τοπική ισλαμιστική ομάδα, που σχετίζεται με τον ISIS. Η ανταπόκριση ήταν άμεση με εκατοντάδες μαχητές να βάζουν φωτιά σε κτίρια, να παίρνουν ομήρους και να μάχονται με τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Ήταν τέτοια η ορμή των μαχητών, που πολλοί εκφράζουν φόβους ότι δεν ήταν παρά ένα δείγμα της πρόθεσης των ισλαμιστών να επεκτείνουν τη δράση τους στη νοτιοανατολική Ασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ