ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Σχέδιο να μην παρέχεται διαβατήριο σε καταδικασθέντες για παιδεραστία

Αυστραλία: Σχέδιο να μην παρέχεται διαβατήριο σε καταδικασθέντες για παιδεραστία
Twitter/@AusintheUS

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ετοιμάζεται να προχωρήσει στην ψήφιση νομοσχεδίου που δεν θα επιτρέπει να παρέχονται διαβατήρια σε όλους όσοι έχουν καταδικαστεί για το έγκλημα της παιδεραστίας.

Η πρόταση της κυβέρνησης, η οποία θα παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο της χώρας, θα απαγορεύει σε καταδικασθέντες με το συγκεκριμένο αδίκημα να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάικλ Κίναν, τόνισε πως η πρόταση θα επηρεάσει περί τους 20.000 πολίτες, οι οποίοι έχουν εκτίσει τις ποινές τους αλλά παραμένουν υπό τον έλεγχο των Αρχών.

Οι παραβάτες θα μπορούν να κάνουν αίτηση παροχής διαβατηρίου μόνο σε περίπτωση που το όνομά τους βγει από την λίστα.

«Καμία χώρα δεν έχει λάβει παρόμοια απόφαση και τόσο αυστηρά μέτρα για να σταματήσει τα ταξίδια πολιτών στο εξωτερικό, σε χώρες που συνήθως είναι ευάλωτες στο θέμα της κακοποίησης παιδιών», είπε ο Κίναν.

Περί τους 800 καταγεγραμμένους παραβάτες έχουν ταξιδέψει από την Αυστραλία στο εξωτερικό, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Η κυβέρνηση έκανε γνωστό πως 3.200 άτομα δεν θα μπορέσουν ποτέ να λάβουν διαβατήριο καθώς έχουν ενταχθεί διά βίου στην λίστα των παραβατών.

Ο υπουργός Κίναν περιέγραψε τον σεξουαλικό τουρισμό με θύματα παιδιά ως «ένα από τα πλέον αποτρόπαια εγκλήματα».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ντέριν Χιντς, ο οποίος κάνει εδώ και χρόνια καμπάνιες για την επιβολή αυστηρότερων ποινών σε παιδόφιλους, στηρίζει την πρόταση της κυβέρνησης.

«Πηγαίνεις στο Μπαλί, στο Πνομ Πνεμ (Καμπότζη), στο Σιέμ Ρεπ και βλέπεις μεσήλικες Αυστραλούς με ένα μικρό παιδί, δεν πηγαίνουν εκεί για να μαυρίσουν», είπε.

Το περασμένο έτος ο Αυστραλός Ρόμπερτ Άντριου Φιντς Έλις καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ετών για την παρενόχληση 11 κοριτσιών στην Ινδονησία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ