ΚΟΣΜΟΣ

Τι αλλάζει στα social media για τη ρητορική του μίσους

Τι αλλάζει στα social media για τη ρητορική του μίσους
REUTERS/Stoyan Nenov

Στην έγκριση προτάσεων για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και το YouTube της Google, προχώρησαν την περασμένη εβδομάδα οι αρμόδιοι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι προτάσεις, οι οποίες θα αποτελούν την πρώτη νομοθεσία επί του θέματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτού ψηφιστούν σαν νόμοι, αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Euractiv. Παράλληλα, οι νομοθέτες της ΕΕ ασκούν πιέσεις στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης να προχωρήσουν σε περισσότερες κινήσεις για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους στις πλατφόρμες τους.

Οι προτάσεις δεν θα επικεντρωθούν στα βίντεο ζωντανής ροής, όπως για παράδειγμα το Facebook Live, αλλά μόνο σε αυτά που είναι αποθηκευμένα σε κάποια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Σημειώνεται πως η εξάπλωση της ρητορικής μίσους και των ψευδών ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει αυξήσει τις πιέσεις στις εταιρείες να απομακρύνουν άμεσα τέτοιου είδους περιεχόμενο, ωστόσο πολλοί προειδοποιούν ότι υπερβολικές ενέργειες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ελευθερία του λόγου.

Παρά το γεγονός ότι τα βίντεο αποτελούν «αναπόσπαστο κομμάτι» των υπηρεσιών που προσφέρουν οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, εντούτοις οι εν λόγω εταιρείες θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή αναρτήσεων που προβάλουν τη ρητορική μίσους, την υποκίνηση μίσους καθώς και περιεχόμενο που δικαιολογεί την τρομοκρατία.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανάπτυξη μηχανισμών μέσω των οποίων οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να επισημαίνουν τέτοιου είδους περιεχόμενο. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο 'Αντρους 'Ανσιπ, Αντιπρόεδρος της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ:

Πρέπει να λάβουμε υπόψη τους νέους τρόπους παρακολούθησης βίντεο και να βρούμε την σωστή τομή ώστε να ενθαρρύνουμε τις καινοτόμες υπηρεσίες, να προωθούμε τις ευρωπαϊκές κινηματογραφικές ταινίες, να προστατεύουμε τα παιδιά και να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικότερα τη ρητορική μίσους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ