ΚΟΣΜΟΣ

Τι κατοικίδια προτιμούν να έχουν οι Γάλλοι

Τι κατοικίδια προτιμούν να έχουν οι Γάλλοι
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Gleb Garanich

Οι Γάλλοι δείχνουν να προτιμούν τις γάτες παρά τους σκύλους, καθώς ο αριθμός των μικρών γατιών που φιλοξενούνται στα νοικοκυριά της χώρας ανέρχεται σε 13,5 εκατομμύρια έναντι 7,3 εκατομμυρίων κουταβιών, καταδεικνύει νέα έρευνα.

Η αγάπη των Γάλλων για τις γάτες επιβεβαιώνεται και βάσει της αριθμητικής τους υπεροχής. Σε διάστημα 10 ετών, ο πληθυσμός τους αυξήθηκε, καθώς το 2006 καταμετρήθηκαν 10 εκατομμύρια γατάκια που είχαν βρει μια ζεστή αγκαλιά στα νοικοκυριά των Γάλλων.

Από την άλλη, ο πληθυσμός των σκύλων ολοένα και ελαττώνεται από το 2000, όταν είχαν καταμετρηθεί 9 εκατομμύρια σκυλάκια. Εντούτοις, για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια, ο πληθυσμός των σκύλων κατέγραψε άνοδο το 2016, της τάξης του 1,1% σε σύγκριση με το 2014, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το βέβαιο είναι ότι το πάθος των Γάλλων για τα ζώα αποτελεί αναλλοίωτη αξία: το 49,5% των νοικοκυριών φιλοξενεί σήμερα ένα κατοικίδιο, ήτοι σχεδόν ένα νοικοκυριό στα δύο.

«Σε ένα περιβάλλον κρίσης, το να έχει κανείς ζωάκια είναι μια συνήθεια ολοένα και πιο δημοφιλής, καθώς επιτρέπει στον κάτοχό του να ξεχνά τα μικρά προβλήματα της καθημερινότητας και να αντιμετωπίζει τη μοναξιά», εκτιμά σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε η Νέλλη Παπαπαναγιώτου, διευθύντρια του KANTAR TNS, το οποίο έκανε και την έρευνα.

Οι φίλοι των ζώων δείχνουν προτίμηση και για τα μικρά θηλαστικά (3,4 εκατομμύρια), ιδίως τα κουνέλια. Από την άλλη ο πληθυσμός των ψαριών ανέρχεται στα 32,7 εκατομμύρια και των πουλιών σε κλουβί μικρότερος, στα 5,8 εκατομμύρια.

Σημειώνεται πως η έρευνα των FACCO (Ομοσπονδία κατασκευαστών τροφών για σκύλους, γάτες, πουλιά κι άλλα κατοικίδια ζώα)- KANTAR TNS διενεργείται σε 14.000 νοικοκυριά στη Γαλλία, κάθε δύο χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ