ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: Ο πρόεδρος Τραμπ και η καγκελάριος Μέρκελ «τα πηγαίνουν πολύ καλά»

Λευκός Οίκος: Ο πρόεδρος Τραμπ και η καγκελάριος Μέρκελ «τα πηγαίνουν πολύ καλά»
REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

Οι αντιθέσεις και οι διαφορές του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ με τους ευρωπαίους ηγέτες έγιναν διακριτές κατά τη Σύνοδο των G7 καθώς, όπως είπε η Άνγκελα Μέρκελ, οι σύμμαχοι δεν μπορούν πλέον να βασίζονται πάντα ο ένας στον άλλον.

Ωστόσο, σε μία προσπάθεια να κλείσει το νέο μέτωπο που έχει ανοίξει για τον Τραμπ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ έσπευσε να ρίξει τους τόνους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «θεωρεί την Γερμανία ένα σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ» και ότι «τα πηγαίνει πολύ καλά με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Τα πηγαίνουν πολύ καλά. Τρέφει μεγάλο σεβασμό για εκείνη... Και θεωρεί, όχι μόνο την Γερμανία, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Σπάισερ.

Την ίδια ώρα η Άνγκελα Μέρκελ εκφράζει ανοιχτά τις αμφιβολίες της για την αξιοπιστία των ΗΠΑ ως συμμάχων και τονίζει πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουν την τύχη στα χέρια τους σε μεγαλύτερο βαθμό. Στην Καγκελάριο της Γερμανίας απάντησε τη Τρίτη ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter, επέκρινε τη Γερμανία για το εμπορικό πλεόνασμα και το επίπεδο των αμυντικών δαπανών της.

2017 05 27T102332Z 707151589 RC123A2FD9F0 RTRMADP 3 G7 SUMMIT

(Πηγή: REUTERS/Alessandro Bianchi)

Απάντηση στο tweet του πλανητάρχη ήρθε λίγη ώρα αργότερα από υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέστησε σαφές με το tweet του ότι αντιμετωπίζει τη Γερμανία ως πολιτικό του αντίπαλο» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τόμας Όπερμαν, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD και κυβερνητικός έταιρος των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ.

Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, αρνήθηκε να υιοθετήσει τη συμφωνία για την υπερθέρμανση του πλανήτη στη Σύνοδο μεταξύ των Επτά οικονομικά ισχυρότερων κρατών του πλανήτη, τονίζοντας ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο προκειμένου να απαντήσει.

Με τη σειρά της η Kαγκελάριος Μέρκελ είχε πει την Κυριακή ότι είναι σωστό να μην αντιμετωπίζονται με προχειρότητα κι επιφανειακά οι διαφορές με τις ΗΠΑ στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, ενώ πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου των G7 τις προηγούμενες ημέρες έδειξαν ότι θα είναι δύσκολο στεφθεί με επιτυχία η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

2017 05 27T080915Z 1279190979 RC1947E33040 RTRMADP 3 USA TRUMP G7

(Πηγή: REUTERS/Jonathan Ernst)

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ