ΚΟΣΜΟΣ

Αντόνιο Γκουτέρες: Το σχέδιο πέντε σημείων για την κλιματική αλλαγή (vid)

Αντόνιο Γκουτέρες: Το σχέδιο πέντε σημείων για την κλιματική αλλαγή (vid)
REUTERS/Denis Balibouse/File photo

Σχέδιο πέντε σημείων για την κλιματική αλλαγή παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες σε ομιλία του σε φοιτητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Τα πέντε σημεία του σχεδίου του γγ των Ηνωμένων Εθνών προβλέπουν:

-Μεγαλύτερη δραστηριοποίηση σε πολιτικό επίπεδο

-Μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στον ΟΗΕ

-Στενότερη συνεργασία του ΟΗΕ κατά την επεξεργασία εθνικών σχεδίων για την προστασία του κλίματος

-Ανάπτυξη νέων συνεργασιών στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και την εκπόνηση / σύνταξη ενός πρώτου απολογισμού της Συνθήκης των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή στη σύνοδο κορυφής του 2019.

«Ο κόσμος μας βρίσκεται σε χαώδη κατάσταση. Είναι απολύτως αναγκαίο να εφαρμοστεί η Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή και να εκπληρωθεί αυτό το καθήκον με μεγάλη προσήλωση» τόνισε ο γγ ΟΗΕ στην ομιλία του προς τους φοιτητές του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης και πρόσθεσε:

Η κλιματική αλλαγή είναι πανταχού παρούσα, η απειλή απολύτως αποδεδειγμένη επιστημονικά και η οικονομία μπορεί να έχει κέρδος από τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Αναφερόμενος δε εμμέσως στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ είπε, σύμφωνα με τη Handelsblatt: «Εάν οποιαδήποτε κυβέρνηση θέτει εν αμφιβόλω την παγκόσμια βούληση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την αναγκαιότητα της Συνθήκης, αυτό αποτελεί για όλους τους άλλους έναν λόγο να συνεργαστούν πιο στενά και να βαδίσουν αυτόν τον δρόμο».

Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, κατά τη Σύνοδο των G7, αρνήθηκε να υιοθετήσει τη συμφωνία για την υπερθέρμανση του πλανήτη,, τονίζοντας ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο προκειμένου να απαντήσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ