ΚΟΣΜΟΣ

Ναζιστικά σύμβολα, παρελάσεις και απαγορεύσεις στην Ουκρανία του Ποροσένκο

Ναζιστικά σύμβολα, παρελάσεις και απαγορεύσεις στην Ουκρανία του Ποροσένκο

Τα μηνύματα από την Ουκρανία και οι κινήσεις του ισχυρού άντρα της χώρας Ποροσένκο προκαλούν εύλογη ανησυχία και προβληματισμό διεθνώς: η χώρα, ενάμισυ χρόνο μετά την εξέγερση του 2014, μοιάζει να ανασυστήνεται εγκολπώνοντας -κατά τα φαινόμενα- στοιχεία του εθνικοσοσιαλισμού.    

Η Ουκρανία ενάμισυ χρόνο μετά την εξέγερση

Στις 13 Οκτώβρη ο πρόεδρος Ποροσένκο υπέγραψε τον νόμο «Για τη στρατηγική της εθνικοπατριωτικής εκπαίδευσης των παιδιών και της νεολαίας».

Εκτός από τον τίτλο, ο οποίος είναι σαφής και δίνει συγκεκριμένο ιδεολογικοπολιτικό στίγμα, ο νόμος προχωρά παρακάτω. Δίνει ως πρότυπα για την νεολαία της Ουκρανίας, ανάμεσα σε άλλους, δοσίλογους συνεργάτες των ναζί κατά τον μεγάλο πόλεμο, όπως τον Μπαντέρα και τον OUN/UPA, αλλά και τους συμμετέχοντες στην «Αντιτρομοκρατική Επιχείρηση» όπως την ονομάζει, τον πόλεμο δηλαδή που διεξάγεται σήμερα στην περιοχή.

Υπάρχει δηλαδή σειρά ιδεολογικών αναφορών, ώστε να δημιουργηθεί μία αντίστοιχη χιτλερική νεολαία.

Την ίδια στιγμή ξεκινά μετονομασία όλων των δημόσιων χώρων που φέρουν όνομά που δεν αρέσει ή ενοχλεί το καθεστώς στην χώρα. Το «Ουκρανικό Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης» έχει συντάξει λίστα στην οποία περιλαμβάνει τους: Καρλ Μαρξ, Φρίντριχ Ένγκελς, Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν, Ρόζα Λούξεμπουργκ, Καρλ Λίμπκνεχτ, Κλάρα Τσέτκιν, Αλεξάνδρα Κολλοντάι, Έρνστ Τέλμαν και άλλους.

Πιθανά για πολλούς η μετονομασία και η "αλλεργία" των Ουκρανών σε αυτά τα ονόματα να είναι δικαιολογημένη και εξηγήσιμη. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα.

Συχνά γίνονται μαζικές φασιστικές συγκεντρώσεις σε Κίεβο και Χάρκοβο για τον εορτασμό της «ημέρας των ηρώων», της επετείου δηλαδή της ίδρυσης του OUN/UPA, των συνεργατών των ναζί κατά τον Β ΠΠ. Στις παρελάσεις παίρνουν μέρος όσοι συνεργάτες των ναζί βρίσκονται ακόμα εν ζωή ακόμα και με τις στολές τους και τα γερμανικά όπλα ανά χείρας.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα κλιμάκιο της ΛΑΕ δέχτηκε επίθεση στο Κίβεο και φυγαδεύηκε, ενώ υπήρξε επίσημη ανακοίνωση (προεδρικό διάταγμα) της κυβέρνησης της Ουκρανίας η οποία αναφέρονταν ονομαστικά σε στελέχη του ΚΚΕ. Με την λίστα η οποία δημοσιεύθηκε στο διάταγμα, το Κίεβο κατονόμαζε βουλευτές του κόμματος ως εχθρούς της Ουκρανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ