ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Οι πιο φονικές επιθέσεις μετά την πτώση των Ταλιμπάν το 2001

Αφγανιστάν: Οι πιο φονικές επιθέσεις μετά την πτώση των Ταλιμπάν το 2001
reuters/ MOHAMMAD ISMAIL

Η βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε την Τετάρτη στην Καμπούλ είναι από τις φονικότερες που πραγματοποιήθηκαν στο Αφγανιστάν μετά την πτώση των Ταλιμπάν στα τέλη του 2001.

H έκρηξη ενός παγιδευμένου βυτιοφόρου είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 80 άνθρωποι στη διπλωματική συνοικία της αφγανικής πρωτεύουσας.

Ακολουθεί ένας κατάλογος των πιο φονικών επθέσεων στο Αφγανιστάν από το 2001 όπως καταγράφηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο:

- 23 Ιουλίου 2016: Δύο καμικάζι επιτίθενται σε ειρηνική διαδήλωση της σιιτικής μειονότητας στην Καμπούλ, προκαλώντας τουλάχιστον 85 θανάτους. Το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για τη σφαγή, το πρώτο μεγάλο χτύπημα της οργάνωσης στην καρδιά της πρωτεύουσας.

- 19 Απριλίου 2016: Η ανατίναξη ενός φορτηγού γεμάτου εκρηκτικά κοντά σε ένα σύμπλεγμα κυβερνητικών κτιρίων της πρωτεύουσας, που ακολουθείται από ανταλλαγή πυρών, προκαλεί 64 θανάτους και σχεδόν 350 τραυματισμούς, μία εβδομάδα μετά την έναρξη της «εαρινής επίθεσης» που ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν.

- 23 Νοεμβρίου 2014: Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έναν καμικάζι ο οποίος ανατινάχθηκε εν μέσω των θεατών ενός αγώνα πετοσφαίρισης στην επαρχία Πακτίκα (νοτιοανατολικό Αφγανιστάν), κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, κυριότερου προπυργίου του δικτύου Χακάνι.

- 6 Δεκεμβρίου 2011: Ένας καμικάζι σκοτώνει 80 ανθρώπους στην Καμπούλ, πυροδοτώντας τα εκρηκτικά του εν μέσω σιιτικής πομπής κατά τη γιορτή της Ασούρα, μιας από τις πιο ιερές γιορτές του σιιτικού ισλάμ. Σχεδόν ταυτόχρονα, ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά ποδήλατο ανατινάζεται κατά τη διέλευση μιας ομάδας σιιτών προσκυνητών στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, τη μεγάλη πόλη του βορρά, προκαλώντας τέσσερις θανάτους.

- 7 Ιουλίου 2008: Η πρεσβεία της Ινδίας στην Καμπούλ αποτελεί στόχο μιας επίθεσης αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο: 60 θάνατοι, μεταξύ των οποίων δύο διπλωμάτες και δύο Ινδοί φρουροί.

- 17 Φεβρουαρίου 2008: Περίπου 140 άνθρωποι, από τους οποίους περισσότεροι από 50 βοηθητικοί αστυνομικοί, σκοτώθηκαν στην Κανταχάρ, τη μεγάλη πόλη του αφγανικού νότου, σε επίθεση αυτοκτονίας εν μέσω ενός πλήθους που παρακολουθούσε μια σκυλομαχία. Οι Ταλιμπάν διαψεύδουν ανάμιξή τους στην επίθεση αυτή.

- 6 Νοεμβρίου 2007: 79 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 59 παιδιά και έξι βουλευτές, σκοτώνονται σε επίθεση αυτοκτονίας σε ένα εργοστάσιο ζάχαρης στην επαρχία Μπαγλάν, βόρεια της Καμπούλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ