ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση Τουσκ σε Τραμπ: Μην αλλάζετε το (πολιτικό) κλίμα προς το χειρότερο

Έκκληση Τουσκ σε Τραμπ: Μην αλλάζετε το (πολιτικό) κλίμα προς το χειρότερο
REUTERS/Jonathan Ernst

Έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, υποστηρίζοντας την κλιματική πολιτική.

«Σας παρακαλώ, μην αλλάζετε το (πολιτικό) κλίμα προς το χειρότερο», ζήτησε ο Τουσκ μέσω twitter, την ώρα που οι φήμες περί απόσυρσης των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα συνεχίζουν να κυκλοφορούν.

Της έκκλησης Τουσκ είχε προηγηθεί το τιτίβισμα του πλανητάρχη με το οποίο ανακοίνωνε πως η τελική του απόφαση για το θέμα της Συμφωνίας θα παρθεί εντός των επόμενων ημερών. ΄

Ενδεχόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ θα ήταν ισχυρό πλήγμα για τη δυναμική που δημιουργήθηκε μετά την υπογραφή αυτής της ιστορικής συμφωνίας τον Δεκέμβριο 2015, η οποία κατέστη δυνατή κυρίως λόγω της υποστήριξης που παρείχαν σ' αυτή οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές του κόσμου, η Κίνα και οι ΗΠΑ.

Το κενό των ΗΠΑ θα αναπληρωθεί λέει η Ευρώπη

Όμως οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι υποδέχονται την Πέμπτη και την Παρασκευή τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, δήλωσαν έτοιμοι να αναλάβουν την ηγεσία στο θέμα αυτό.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ στο Βερολίνο πως, «αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να αποσυρθούν, το κενό που θα αφήσουν θα πρέπει να καλυφθεί. Θα συναντήσω απόψε τον πρωθυπουργό Λι», πρόσθεσε, όπως έγινε γνωστό από την εκπρόσωπο Μίνα Αντρέεβα.

Το βράδυ της Τετάρτης, είχε δηλώσει πως οι ΗΠΑ θα χρειάζονταν «πολλά χρόνια» για να αποχωρήσουν από τη συμφωνία, βάσει των όρων της συνθήκης.

Στο Βερολίνο, όπου βρίσκεται πριν φθάσει στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της κινεζικής κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να τηρεί τις υποσχέσεις που έδωσε κατά τη Συμφωνία του Παρισιού».

2017 05 29T154959Z 957862044 RC1E4C2E65A0 RTRMADP 3 USA TRUMP MEMORIAL DAY

(REUTERS/Mike Theiler)

Σύμφωνα με ένα σχέδιο κειμένου που είδε το Γαλλικό Πρακτορείο, η ΕΕ και η Κίνα είναι έτοιμες να δεσμευθούν σε μια κοινή δήλωση ότι θα «επιταχύνουν τη συνεργασία τους για να βελτιώσουν την εφαρμογή» της συμφωνίας, «αποφασισμένες» να προωθήσουν τα απαραίτητα μέτρα για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

«Ό,τι και να συμβεί σήμερα (Πέμπτη), η συμφωνία του Παρισιού θα συνεχισθεί, θα διαρκέσει», έγραψε από την πλευρά του στο Twitter ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη δράση για το κλίμα και διαπραγματευτής της ΕΕ στη συμφωνία του Παρισιού Μιγκέλ Αρίας Κανέτε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ