ΚΟΣΜΟΣ

Europol: Πρωτοποριακή ιστοσελίδα ρίχνεται στον πόλεμο κατά της παιδεραστίας

Europol: Πρωτοποριακή ιστοσελίδα ρίχνεται στον πόλεμο κατά της παιδεραστίας
REUTERS/Nacho Doce

Μια νέα ιστοσελίδα με στόχο την αναγνώριση και τον εντοπισμό παιδεραστών και ανήλικων θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης εγκαινιάστηκε από την Europol. Στην ιστοσελίδα αναρτώνται εικόνες από αντικείμενα που εντοπίζονται σε φωτογραφίες κακοποίησης με την ελπίδα το υλικό να βοηθήσει στην έρευνα.

Οι 20 εικόνες που φιλοξενεί η ιστοσελίδα, η οποία τιτλοφορείται «Σταματείστε την Παιδική Κακοποίηση - Εντοπίστε ένα Αντικείμενο», εμφανίζουν «κοινά αντικείμενα...τα οποία συχνά μπορεί να αποτελέσουν το κλειδί για μια έρευνα με αποτέλεσμα την ταυτοποίηση των θυμάτων και την διάσωσή τους», λέει ο Στίβεν Γουϊλσον, ο επικεφαλής του κέντρου Κυβερνοεγκλήματος EC3 της Europol.

Η Europol παρουσίασε σήμερα τις φωτογραφίες στο αρχηγείο της στη Χάγη, όπου ο Γουϊλσον ζήτησε την βοήθεια του κοινού για τον εντοπισμό των εμφανιζόμενων αντικειμένων στην ιστοσελίδα.

Η ιστοσελίδα φιλοξενεί ακόμη και φωτογραφίες με συγκεκριμένα σχέδια στα ρούχα θυμάτων, όπως ένα γατάκι ή ένας μονόκερως, καθώς και μια φωτογραφία που δείχνει ένα χιονισμένο τοπίο με σπίτια στο φόντο, που πιστεύεται ότι έχουν τραβηχτεί από ένα θύμα.

«Προσπαθούμε να αναγνωρίσουμε συγκεκριμένα μέρη, συγκεκριμένα αντικείμενα (στις φωτογραφίες) που ενδεχομένως να συναντώνται σε συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου, μια συγκεκριμένη χώρα, ακόμα και μια συγκεκριμένη πόλη ή χωριό», δήλωσε ο Γουϊλσον στο AFP.

«Από εκείνο το σημείο μπορούμε μετά να συνεργαστούμε στενά με άλλες αρχές επιβολής του νόμου και ουσιαστικά να αναγνωρίσουμε τους υπεύθυνους (των πράξεων αυτών)».

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, η ιστοσελίδα ( www.europol.europa.eu/stopchildabuse) έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να φιλοξενεί πληροφορίες ανώνυμα.

euro

(Europol)

«Μόλις αναγνωριστεί η προέλευση ενός αντικειμένου, η Europol θα συνεργάζεται με τις αρμόδιες αστυνομικές δυνάμεις μιας χώρας και αυτό ίσως να οδηγεί στην ταυτοποίηση του θύματος και στη σύλληψη του δράστη».

Τον περασμένο χρόνο, η Europol προειδοποίησε ότι η διαδικτυακή παιδική πορνογραφία, περιλαμβανομένης της απευθείας μετάδοσης σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού, γνωρίζει αύξηση.

Στην Ολλανδία, χθεσινό δημοσίευμα ανέφερε ότι η αστυνομία χαρακτήρισε για πρώτη φορά «εθνική απειλή» την παιδική πορνογραφία.

Εγκληματικά δίκτυα και δίκτυα παιδεραστών χρησιμοποιούν συχνά το «Dark Web» (δηλαδή, τον ανώνυμο ιστότοπο, στον οποίο σκιώδεις χρήστες έχουν πρόσβαση σε κρυφές υπηρεσίες) και το Tor (το σύστημα που δίνει στους χρήστες του την δυνατότητα ανωνυμίας στο Διαδίκτυο) για να κρύψουν την ταυτότητά τους και να διανείμουν στο Ίντερνετ φωτογραφίες από σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

euro1

(Europol)

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ