ΚΟΣΜΟΣ

Αντάρτικο με «κλιματική συμμαχία» από αμερικανικές πολιτείες

Αντάρτικο με «κλιματική συμμαχία» από αμερικανικές πολιτείες
REUTERS/Alessandro Bianchi/File Photo

Αμερικανικές Πολιτείες ξεκίνησαν... αντάρτικο για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, μια κίνηση που έχει προκαλέσει την παγκόσμια κατακραυγή.

Η Καλιφόρνια και άλλες αμερικανικές Πολιτείες δηλώνουν έτοιμες να συνεχίσουν τη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, πηγαίνοντας κόντρα στον αμερικανό πρόεδρο.

Κυβερνήτες και δήμαρχοι δήλωσαν ότι μπορούν από κοινού να δείξουν στη διεθνή κοινότητα ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κι επικαλέστηκαν πολλές κινήσεις που έχουν ήδη αναληφθεί, περιλαμβανομένων των προσπαθειών της Καλιφόρνιας να λαμβάνει το 100% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και της πρόθεσης των Πολιτειών στις βορειοανατολικές ΗΠΑ να μειώσουν το ανώτατο επιτρεπτό όριο εκπομπών αερίων.

«Υπάρχει δρόμος εδώ, με την υπόλοιπη Αμερική, η οποία αντιδρά σε μια ειλικρινά παράλογη απόφαση του προέδρου Τραμπ, να κάνει τα απαραίτητα βήματα», δήλωσε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν.

Και άλλες Πολιτείες προτίθενται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Καλιφόρνιας σε ό,τι αφορά τις πολύ χαμηλές εκπομπές ρυπογόνων αερίων, την επιβολή μέτρων για τον περιορισμό της χρήσης άνθρακα και την επέκταση των απαιτήσεων για οχήματα με μηδενικές εκπομπές αερίων, εκτιμούν κυβερνήτες και αναλυτές.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Ουάσινγκτον Τζέι Ίνσλι, ο Μπράουν και ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κιούμο ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη τη δημιουργία μιας «κλιματικής συμμαχίας» για τις Πολιτείες που παραμένουν δεσμευμένες στους στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού.

Ο Τραμπ δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι εξαιτίας των απαιτήσεων της Συμφωνίας του Παρισιού απειλούνται εκατομμύρια θέσεις εργασίας και η παραγωγικότητα των ΗΠΑ. Επεσήμανε εξάλλου ότι θα ξεκινήσει μια διαδικασία, η οποία ενδέχεται να διαρκέσει ως και τέσσερα χρόνια, για την απόσυρση της χώρας από τη Συμφωνία.

Οι επικριτές του Αμερικανού προέδρου απαντούν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δημιουργούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, πολύ περισσότερες από αυτές που ήδη υπάρχουν στη βιομηχανία του άνθρακα.

«Η απόφαση αυτή δεν θα φέρει πίσω στις ΗΠΑ θέσεις εργασίας στον άνθρακα. Το τραίνο έχει φύγει από τον σταθμό», σχολίασε ο πρόεδρος της γερουσίας της Καλιφόρνιας Κέβιν ντι Λίον.

Ο ντι Λίον έχει προτείνει ένα νομοσχέδιο βάσει του οποίου η Καλιφόρνια θα λαμβάνει το 100% της ηλεκτροδότησης της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως το 2045, το οποίο πέρασε από τη γερουσία της Πολιτείας την Τετάρτη.

Στο μεταξύ ο κυβερνήτης της Πολιτείας Μπράουν μεταβαίνει σήμερα στην Κίνα για να συμμετάσχει σε μια διάσκεψη Πολιτειών και άλλων «υποεθνικών» παραγόντων, που δεσμεύονται εθελοντικά να μειώσουν την εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η ομάδα αυτή ονομάστηκε συνασπισμός «Under2» και πήρε το όνομά της από την προσπάθεια να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου.

Τα τελευταία δύο χρόνια 170 μέλη που εκπροσωπούν περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας έχουν ενταχθεί στον συνασπισμό, μεταξύ αυτών και 10 αμερικανικές Πολιτείες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ