ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: Απόπειρα δολοφονίας απερχόμενου υπουργού

Σκόπια: Απόπειρα δολοφονίας απερχόμενου υπουργού
twitter, @TodorovNikola

Ένας 60χρονος αποπειράθηκε να σκοτώσει τον απερχόμενο υπουργό Παιδείας των Σκοπίων, Νικολά Τοντόροφ, την ώρα που εξελισσόταν η διαδικασία παράδοσης - παραλαβής στον διάδοχό του, στο κτίριο του υπουργείου.

Ενώ ο απερχόμενος υπουργός προσερχόταν στο κτίριο του υπουργείου τον περίμενε ο 60χρονος, ο οποίος τον πλησίασε και επιχείρησε να τον πυροβολήσει με πιστόλι στο κεφάλι. Ο Νικολά Τοντόροφ αντιλήφθηκε την κίνησή του, έπιασε το οπλισμένο χέρι του με αποτέλεσμα η σφαίρα να αλλάξει πορεία και στη συνέχεια ο δράστης συνελήφθη από τη φρουρά του.

Πίσω από την επίθεση κρύβεται το δράμα της 15χρονης εγγονής του 60χρονου, η οποία επρόκειτο να χειρουργηθεί στο εξωτερικό με χρήματα που έπρεπε να καταβάλει το υπουργείο Υγείας, πλην όμως λόγω γραφειοκρατίας καθυστέρησε η καταβολή των νοσηλίων, με αποτέλεσμα, το 2015, η μικρή να πεθάνει προτού προλάβει να μεταβεί στην Τουρκία, όπου θα γινόταν η εγχείρηση.

Ο θάνατός της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα Σκόπια με τους πολίτες να διαδηλώνουν στους δρόμους αξιώνοντας την παραίτηση του Τοντόροφ.

Ο παππούς της 15χρονης, από την πλευρά του, θεώρησε ως υπαίτιο για τον θάνατο της εγγονής τον υπουργό και σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων, πήγαινε καθημερινά στον τάφο της μικρής και ορκιζόταν εκδίκηση.

Ο νέος πρωθυπουργος Ζόραν Ζαεφ καταδίκασε την απόπειρα, ωστόσο το κόμμα VMRO του Νίκολα Γκρούεφσκι σε ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι ο Τοντόροφ είχε στοχοποιηθεί από καιρό από το κόμμα της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ