ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μάτις επαινεί τις προσπάθειες της Κίνας στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας

Ο Μάτις επαινεί τις προσπάθειες της Κίνας στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας
REUTERS/Francois Lenoir

Οι ΗΠΑ έχουν ενθαρρυνθεί από τις προσπάθειες της Κίνας να συγκρατήσει τη Βόρεια Κορέα, αλλά η Ουάσινγκτον δεν θα δεχθεί την στρατιωτικοποίηση από το Πεκίνο νησιών στη Νότια Σινική Θάλασσα, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις.

Τα σχόλια που έκανε ο Μάτις κατά το ετήσιο φόρουμ για την περιφερειακή ασφάλεια Διάλογος του Σάνγκρι-Λα, φανερώνουν πώς η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στη συνεργασία με την Κίνα για τη συγκράτηση των πυραυλικών και πυρηνικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας και στην αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχίες για το γεγονός ότι ο Τραμπ «φλερτάρει» ενεργά τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για να συγκρατήσει τη Βόρεια Κορέα, φοβούμενοι ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να επιτρέψει στην Κίνα μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στην περιοχή.

Ορισμένοι σύμμαχοι έχουν επίσης εκφράσει την ανησυχία ότι η αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη εμπορική σύμπραξη Ειρηνικού και από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα σηματοδοτούν την υποχώρηση του παγκόσμιου ηγετικού ρόλου των ΗΠΑ.

Μιλώντας στη διάρκεια του Διαλόγου του Σάνγκρι-Λα, του μεγαλύτερου φόρουμ της Ασίας για την ασφάλεια, ο Μάτις διαβεβαίωσε τους συμμάχους πως οι ΗΠΑ παραμένουν πλήρως δεσμευμένες έναντι των εταίρων τους.

«Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ενθαρρυνθεί από την ανανέωση της δέσμευσης της Κίνας να εργαστεί με τη διεθνή κοινότητα προς την κατεύθυνση της αποπυρηνικοποίησης», δήλωσε ο Μάτις.

«Τελικά πιστεύουμε πως η Κίνα στο τέλος θα αναγνωρίσει τη Βόρεια Κορέα ως στρατηγικό μειονέκτημα και όχι ως πλεονέκτημα», πρόσθεσε.

Ωστόσο ο Μάτις υπογράμμισε πως η επιδίωξη της συνεργασίας της Κίνας στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας δεν σημαίνει πως η Ουάσινγκτον δεν θα αμφισβητήσει τις δραστηριότητες του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ