ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν - Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν - Ερντογάν
REUTERS/Eric Feferberg/Pool

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, ο Μακρόν ζήτησε από τον Ερντογάν να επιστρέψει «όσο το δυνατόν πιο σύντομα» στη Γαλλία ο Γάλλος φωτορεπόρτερ Ματιά Ντεπαρντόν που κρατείται στην Τουρκία από την 8η Μαΐου.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να ενταθούν οι (μεταξύ τους) επαφές και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε το αίτημά του περί επιστροφής όσο το δυνατόν συντομότερα του Ντεπαρντόν. Για αυτήν την υπόθεση, ο Γάλλος πρόεδρος διατύπωσε εκ νέου την ανησυχία του» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση το Ελιζέ.

Το θέμα είχε αναφερθεί και στη συνάντηση την 25η Μαΐου στις Βρυξέλλες του Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε υποσχεθεί τότε να «εξετάσει σύντομα την κατάσταση».

Ο Ματιά Ντεπαρντόν, που βρίσκεται στην Τουρκία τα τελευταία 5 χρόνια, συνελήφθη την 8η Μαΐου στο Χασανκεϊφ, στην επαρχία Μπατμάν (νοτιοανατολική Τουρκία), όπου βρισκόταν για ένα ρεπορτάζ για λογαριασμό του περιοδικού National Geographic.

Μεταφέρθηκε σε ένα κέντρο υποδοχής που διαχειρίζεται η Διεύθυνση Μεταναστευτικών Υποθέσεων στο Γκαζιάντεπ (νοτιανατολικά), όπου παραμένει εκεί, παρά το γεγονός ότι εκδόθηκε απόφαση απέλασής του την 11η Μαΐου.

Ο ίδιος έκανε απεργία πείνας από την 21η στην 27η Μαΐου για να διαμαρτυρηθεί για την κράτησή του, σύμφωνα με την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

2017 05 25T105008Z 1353663567 RC16E0AA6AC0 RTRMADP 3 FRANCE TURKEY

(Πηγή: REUTERS/Eric Feferberg/Pool)

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, οι δύο πρόεδροι «αναφέρθηκαν στα θέματα της Συρίας και της Λιβύης» στο πλαίσιο της «συνέχισης των επαφών μετά τη διμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ την 25η Μαΐου» διευκρίνισε το προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δόθηκε επιπλέον η ευκαιρία (οι δύο ηγέτες) να μιλήσουν και για την απόφαση του πρόεδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα ενώ ο Ερντογάν επανέλαβε τη δέσμευσή του σε αυτή τη συμφωνία» συμπληρώνεται από το Ελιζέ.

2017 05 25T105535Z 1580736960 RC1D169C5750 RTRMADP 3 FRANCE TURKEY

(Πηγή: REUTERS/Eric Feferberg/Pool)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ