ΚΟΣΜΟΣ

Μάλτα: Επανεξελέγη ο Μούσκατ παρά τα σκάνδαλα

Μάλτα: Επανεξελέγη ο Μούσκατ παρά τα σκάνδαλα
REUTERS/ DARRIN ZAMMIT LUPI

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ επανεξελέγη, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στη χώρα.

Ο Μούσκατ δήλωσε πως το Εργατικό Κόμμα του είναι ο νικητής των εκλογών.

Εξάλλου οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προέβλεπαν νίκη του 43χρονου Μούσκατ, αλλά με μειωμένη πλειοψηφία σε σχέση μ' αυτή που είχε στο απερχόμενο κοινοβούλιο. Οι δημοσκοπήσεις αυτές έδειχναν επίσης ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Ο Τζόζεφ Μούσκατ προκήρυξε τις εκλογές, έναν χρόνο πριν απ' ό,τι ήταν προγραμματισμένο, με την ελπίδα να ανακτήσει κάποια νομιμότητα αφού η σύζυγός του Μισέλ κατηγορήθηκε ότι άνοιξε έναν λογαριασμό στον Παναμά για να φυλάει εκεί χρήματα δωροδοκίας προερχόμενα από το Αζερμπαϊτζάν.

Μετά τις αποκαλύψεις που περιέχονται σε χιλιάδες έγγραφα που προήλθαν από το παναμαϊκό δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca, o διευθυντής του γραφείου του Μούσκατ και ένας από τους υπουργούς του παραδέχθηκαν ότι είχαν ανοίξει παρόμοιους λογαριασμούς, κάτι που η Μισέλ Μούσκατ αρνήθηκε.

Ο Μούσκατ κατηγορήθηκε επειδή η αντίδρασή του στο θέμα ήταν χαμηλών τόνων και επειδή δεν υποχρέωσε τους δύο συνεργάτες του να παραιτηθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ