ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν σε προεκλογικές εκστρατείες άλλων χωρών, όχι εμείς

Πούτιν: Οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν σε προεκλογικές εκστρατείες άλλων χωρών, όχι εμείς
REUTERS/Sergei Savostyanov

Για τις σχέσεις της Ρωσίας ΗΠΑ, τις κατηγορίες για την ανάμειξη της χώρας του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, για τον «μυστικό» δίαυλο επικοινωνίας με τον Τζάρεντ Κούσνερ, αλλά και για το εάν έχει στα χέρια της η Μόσχα υλικό που εκθέτει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε μεταξύ άλλων ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε σε αμερικανικό δίκτυο την Κυριακή.

Πούτιν για την ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές

Μιλώντας στο NBC News, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αρχικά αναφέρθηκε στις κατηγορίες για ανάμειξη της χώρας του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, λέγοντας πως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμιγνύονται σε πολιτικές και εκλογικές διαδικασίες σε πολλές χώρες του κόσμου, αλλά Αμερικανοί πολιτικοί εξανίστανται επειδή η Ρωσία φέρεται να αναμίχθηκε στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, παρότι στην πραγματικότητα μια τέτοια ανάμειξη δεν θα είχε νόημα για τη Ρωσία.

Επιπλέον, επισήμανε ότι αυτοί που επιμένουν στο ότι οι πληροφορίες περί ρωσικής ανάμειξης: «Έχουν παραπλανηθεί και δεν αναλύουν τις πληροφορίες στο σύνολό τους. Δεν έχω δει ούτε ένα στοιχείο που να αποδεικνύει την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ».

Όπως είπε χαρακτηριστικά:

640x640

Δεν θέλω να προσβάλω κανέναν, αλλά οι ΗΠΑ επεμβαίνουν ενεργά σε προεκλογικές εκστρατείες σε άλλες χώρες, παντού, σε όλο τον κόσμο.

Όπου κι αν δείξεις με το δάχτυλο στον κόσμο, παντού θα ακούσεις διαμαρτυρίες ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι επεμβαίνουν σε εσωτερικές πολιτικές διεργασίες.

REUTERS/Dmitri Lovetsky (Φωτογραφία αρχείου)

«Επομένως», συνέχισε, «αν κάποιος, και δεν λέω ότι το κάναμε εμείς—εμείς δεν κάναμε καμιά παρέμβαση—αν κάποιος επηρεάσει με κάποιο τρόπο, ή προσπαθήσει να επηρεάσει, ή πάρει μέρος με κάποιο τρόπο στην αμερικανική πολιτική διαδικασία, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να προσβάλλονται. Ποιος μιλάει; Ποιος προσβάλλεται επειδή αναμιχθήκαμε; Εσείς επεμβαίνετε συνέχεια».

Αν αυτό ακούγεται σαν «δικαιολογία», συμπλήρωσε, «δεν είναι. Είναι η διαπίστωση ενός γεγονότος», τόνισε επιμένoντας πως:

Κάθε δράση έχει αντίδραση, αλλά, ξανά, δεν είχαμε ανάγκη να το κάνουμε αυτό. Δεν σας το λέω χωρίς λόγο, τόσο σε εσάς όσο και σε άλλα στελέχη των ΜΜΕ, πρόσφατα ήμουν στη Γαλλία, όπου είπα τα ίδια πράγματα. Οι πρόεδροι έρχονται και φεύγουν, τα κόμματα έχουν την εξουσία και μετά τη χάνουν. Αλλά η βασική πολιτική τροχιά δεν αλλάζει. Έχουμε σχηματίσει μια ιδέα σε αδρές γραμμές για το τι θα γίνει. Και υπό αυτή την έννοια, ακόμη κι αν το θέλαμε, δεν θα είχε νόημα να αναμιχθούμε.

Σημειώνεται πως ανησυχίες για προσπάθειες της Ρωσίας να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών σε άλλες χώρες εκφράστηκαν το τελευταίο διάστημα από διάφορες δυτικές κυβερνήσεις. Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε επανειλημμένα τη Μόσχα ότι αναμίχθηκε στις αμερικανικές εκλογές το 2016 και ότι βρισκόταν πίσω από ενέργειες κυβερνοπειρατίας σε βάρος θεσμών του Δημοκρατικού Κόμματος. Η Μόσχα από την πλευρά της έχει διαψεύσει επανειλημμένα τις κατηγορίες αυτές, τις οποίες χαρακτήρισε παράλογες.

Ο μυστικός δίαυλος επικοινωνίας

Όσον αφορά την πρόταση που φέρεται να έκανε ο γαμπρός και σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, για τη δημιουργία ενός μυστικού διαύλου επικοινωνίας του ρεπουμπλικάνου προέδρου με το Κρεμλίνο, επέμεινε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για το μεγάλο αυτό θέμα που απασχολεί τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Washington Post, ο Κούσνερ είχε κάνει αυτή την πρόταση κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ Σεργκέι Κίσλιακ τον Δεκέμβριο στον Trump Tower, στη Νέα Υόρκη.

640x640 1

REUTERS/Kevin Lamarque (Φωτογραφία αρχείου)

«Δεν είμαι ενήμερος για αυτή την πρόταση. Καμιά πρόταση αυτού του είδους δεν έφθασε σε εμένα», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι εάν είχε πράγματι γίνει μια τέτοια πρόταση και είχε κριθεί αξιόλογη, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας του θα τον είχε ενημερώσει.

Επίσης χαρακτήρισε «παράλογο» τον ισχυρισμό ότι η Ρωσία διαθέτει πληροφορίες που θα της επέτρεπαν να επηρεάζει τις αποφάσεις του προέδρου Τραμπ.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν γνωρίζει εάν ο ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον, ο Σεργκέι Κίσλιακ, βρισκόταν σε επαφή με την ομάδα που διεξήγαγε την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ πριν από τις εκλογές. «Μήπως φαντάζεστε ότι σε όλο τον κόσμο και στις ΗΠΑ, κάθε πρεσβευτής με ενημερώνει προσωπικά κάθε μέρα με ποιον συναντήθηκε και τι έφαγε;», διερωτήθηκε ειρωνικά.

Πάντως ο Πούτιν σημείωσε ότι «μπορεί να έγιναν επαφές με τις εκστρατείες όλων των υποψηφίων, αυτή είναι εξάλλου η καθιερωμένη διπλωματική πρακτική».

Υπάρχει υλικό που «καίει» τον Τραμπ;

Ερωτηθείς για το ζήτημα αυτό, ο Πούτιν διέψευσε κατηγορηματικά ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του έχουν στη διάθεσή τους υλικό με το οποίο θα μπορούσαν να εκβιάσουν τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Λοιπόν, αυτό είναι ακόμα μια ανοησία», είπε ο Πούτιν στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Sunday Night with Megyn Kelly» του NBC News.

Στη συνέχεια, σημειώσε ότι δεν έχει καμία σχέση με τον πλανητάρχη παρά το γεγονός ότι ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επισκεφθεί επανειλημμένα τη Ρωσία στο πλαίσιο των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων. Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σήμερα στη χώρα του πιθανόν βρίσκονται στελέχη ακόμη και 100 αμερικανικών εταιρειών. «Νομίζετε πως συγκεντρώνουμε για τον καθέναν τους πληροφορίες που τους εκθέτουν αυτή τη στιγμή, ή κάτι τέτοιο; Έχετε χάσει τα λογικά σας όλοι;», πρόσθεσε.

Μήνυμα Πούτιν για την αποκατάσταση των σχέσεων

Η Μόσχα είναι έτοιμη να ακούσει οποιονδήποτε εταίρο θέλει την αποκατάσταση επαφών, είπε ακόμη ο ηγέτης της Ρωσίας.

«Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τους εταίρους μας, έτοιμοι να ακούσουμε τις αποτιμήσεις τους και τις εκτιμήσεις τους όταν γίνονται με φιλικό τρόπο, για τη δημιουργία επαφών και μιας εποικοδομητικής ατμόσφαιρας, να δεσμευτούμε σε κοινές αξίες. Αλλά δεν θα αποδεχθούμε σε καμία περίπτωση αυτά τα πράγματα να χρησιμοποιούνται ως εργαλεία σε μια πολιτική σύγκρουση. Θέλω να το γνωρίζουν όλοι αυτό. Αυτό είναι το μήνυμά μας», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ