ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στο Λονδίνο: Ο ηρωικός σεφ που επιτέθηκε στους δράστες και έσωσε δεκάδες άτομα (vids)

Επίθεση στο Λονδίνο: Ο ηρωικός σεφ που επιτέθηκε στους δράστες και έσωσε δεκάδες άτομα (vids)
REUTERS/Neil Hall

«Κοιτάζαμε έξω από το παράθυρο (του φούρνου) και είδαμε ότι όλοι ήταν πανικόβλητοι, όλοι έτρεχαν, άνδρες, γυναίκες. Άλλοι λιποθυμούσαν, άλλοι έπεφταν κάτω, και εμείς βγήκαμε έξω να δούμε τι συμβαίνει». Έτσι περιέγραψε το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο, που άφησε πίσω του επτά νεκρούς και 48 τραυματίες, ένας από τους ήρωες της επίθεσης που με αυταπάρνηση κατάφερε να σώσει πολλές ζωές αθώων.

Ο Φλορίν Μοράριου, ένας σεφ ο οποίος εργάζεται στο φούρνο Bread Ahead της Borough Market έχει δεχθεί πληθώρα σχολίων θαυμασμού για τον τρόπο που αντέδρασε όταν οι τρομοκράτες επιτίθονταν σε όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

Όπως είπε μιλώντας στο Associated Press, όταν βγήκε από τον φούρνο είδε μερικά άτομα να μαχαιρώνουν κόσμο. «Πάγωσα», θυμήθηκε. «Δεν ήξερα τι να κάνω», ήταν η αμέσως επόμενη σκέψη του.

Άμεσα όμως αντέδρασε και επιτέθηκε σε έναν από τους δράστες, χτυπώντας τον στο κεφάλι με ένα μεγάλο κιβώτιο. Οι άλλοι συνάδελφοι του, παρά τον κίνδυνο, προσπαθούσαν και αυτοί να απωθήσουν τους τρομοκράτες και να τους απομακρύνουν από όσους κείτονταν κάτω τραυματισμένοι.

«Ήρθε ένα αστυνομικό όχημα και φώναζαν στον κόσμο να φύγει. Τότε έπεσε μια χειροβομβίδα κρότου και άρχισα κι εγώ να τρέχω», δήλωσε ο Μοράριου στο AP περιγράφοντας τις σκηνές της έλευσης των Αρχών.

Σε βίντεο που τράβηξε ο ίδιος φαίνονται πολλοί πολίτες να εξοπλίζονται με ότι μπορούσαν να βρουν για να σταματήσουν τους μακελάρηδες. Ο ηρωικός Μοράριου έδωσε στέγη σε 20 άτομα σώζοντας τα από τους τρομοκράτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ