ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ομοσπονδιακή υπάλληλος κατηγορείται για διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων

ΗΠΑ: Ομοσπονδιακή υπάλληλος κατηγορείται για διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων
REUTERS/Jonathan Ernst

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών κατηγόρησε χθες μια ομοσπονδιακή συμβασιούχο για την αποστολή διαβαθμισμένων ειδήσεων σε έναν ειδησειογραφικό οργανισμό. Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να ασκήσει δίωξη για διαρροές στα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters, ο ειδησειογραφικός οργανισμός λέγεται The Intercept, και μεταδίδει αποκαλύψεις μέσω του ιστότοπού του.

Στην Ριάλιτι Λι Ουίνερ, 25 ετών, απαγγέλθηκε η κατηγορία ότι αφαίρεσε διαβαθμισμένο υλικό από κτίριο με κρατικές υπηρεσίες που βρίσκεται στην πολιτεία Τζόρτζια. Η Ουίνερ συνελήφθη στις 3 Ιουνίου, είπε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε λιγότερο από μία ώρα από τότε που ο ιστότοπος Intercept ανάρτησε ένα έγγραφο με υψηλή διαβάθμιση της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA) το οποίο περιγράφει ρωσικές προσπάθειες να εξαπολυθούν κυβερνοεπιθέσεις σε τουλάχιστον έναν προμηθευτή λογισμικού για τις αμερικανικές εκλογές και να σταλούν στοχευμένα ηλεκτρονικά μηνύματα (emails) που θα εξαπατήσουν τον αποδέκτη να ανοίξει ένα κακόβουλο σύνδεσμο ώστε να οδηγήσει σε κλοπή στοιχείων, σε πάνω από 100 αξιωματούχους τοπικών εκλογικών τμημάτων λίγες ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές πέρυσι.

Το υπουργείο αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις, όπως επίσης και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI).

Το έγγραφο, που εξέδωσε ο ιστότοπος, αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες πίσω από τα συμπεράσματα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών προσπαθούσαν να διεισδύσουν σε πολιτειακά συστήματα καταγραφής ψηφοφόρων ως μέρος μιας ευρύτερης επιχείρησης να επηρεάσουν τις εκλογές, να δυσφημίσουν την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και να βοηθήσουν τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές.

Το νέο υλικό ωστόσο δεν υποδεικνύει ότι έχουν επηρεαστεί τα ίδια τα ψηφοδέλτια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ