ΚΟΣΜΟΣ

Δεν είναι ψευδαίσθηση: Αυτό το κτίριο στη Μελβούρνη δείχνει ένα πρόσωπο (pics)

Δεν είναι ψευδαίσθηση: Αυτό το κτίριο στη Μελβούρνη δείχνει ένα πρόσωπο (pics)
armarchitecture.com.au/projects/barak-building/

Σε ένα κεντρικό δρόμο της Μελβούρνης βρίσκεται ένα κτίριο 32 ορόφων στο οποίο έχει σχεδιαστεί το πρόσωπο του William Barak, του ανθρώπου που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των ιθαγενών κατοίκων της περιοχής και των Αβορίγινων της Αυστραλίας.

Το «Πορτρέτο», όπως ονομάζεται το κτίριο, έχει ύψος 85 μέτρα και έχει σχεδιαστεί στις νότιες και ανατολικές προσόψεις του κτιρίου.

Για να δημιουργήσουν το πρόσωπο του Barack, οι σχεδιαστές της ARM Architecture, πήραν μια φωτογραφία του και τη μεταμόρφωσαν ψηφιακά, με γκρίζο για τις οριζόντιες ζώνες και λευκό για τις κάθετες.

Στη συνέχεια, μετέτρεψαν τις ταινίες σε τρισδιάστατα διαμορφωμένα πλαίσια που έβαλαν στα κάγκελα. Καθώς πλησιάζεις, το πρόσωπο εξαφανίζεται και αυτά που κυριαρχούν είναι τα κυρτά μπαλκόνια. Ο πύργος διαθέτει 530 διαμερίσματα και χρειάστηκε επτά χρόνια για να ολοκληρωθεί. Άνοιξε στις 5 Μαρτίου του 2015.

Capturefg

(Πηγή: armarchitecture.com.au/projects/barak-building/)

Οι Αβορίγινες, αυτόχθονες κάτοικοι της Αυστραλίας, εκδιώχτηκαν άγρια από τη γη που τους άνηκε, πριν από περίπου 210 χρόνια. Τους εκδίωξαν Ευρωπαίοι άποικοι με αποτέλεσμα οι αυτόχθονες να πεθαίνουν κατά χιλιάδες, από την πείνα και τις ξενόφερτες αρρώστιες.

Στους αγώνες αντίστασης πρωτοστάτησε ο αρχηγός των αυτοχθόνων, ζωγράφος, William Barak. Όμως, το μόνο που πέτυχε ήταν μια παράταση των διωγμών.

Capture

(Πηγή: armarchitecture.com.au/projects/barak-building/)

Στους Αβορίγινες χορηγήθηκε πλήρης αυστραλιανή υπηκοότητα το 1967 και συμπεριλήφθηκαν στην απογραφή του 1971, με εκτιμώμενο πληθυσμό 140.000 περίπου άτομα. Η «Πράξη για τα Δικαιώματα των Αυτοχθόνων στη Γη» τέθηκε σε ισχύ το 1976.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ