ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνικές επαφές του Ερντογάν για την αποκλιμάκωση της κρίσης στον Κόλπο

Τηλεφωνικές επαφές του Ερντογάν για την αποκλιμάκωση της κρίσης στον Κόλπο
REUTERS/Umit Bektas

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ηγέτες του Κατάρ, της Ρωσία, του Κουβέιτ αλλά και της Σαουδικής Αραβίας είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που έχει προκληθεί μετά την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ αραβικών χωρών και του Κατάρ.

Όπως ανέφεραν πηγές της τουρκικής προεδρίας στο πρακτορείο Ρόιτερς: «Η σημασία της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης, υπογραμμίστηκε στις συνομιλίες, όπως επίσης και η σημασία επικέντρωσης των προσπαθειών στην διπλωματία και τον διάλογο, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση».

Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, τα ΗΑΕ, αλλά και το Μπαχρέιν επιδείνωσαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, προκαλώντας ένα σημαντικό διπλωματικό ρήγμα στο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ των ισχυρότερων αραβικών χωρών, στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Η Τουρκία ωστόσο, διατηρεί καλές σχέσεις με το Κατάρ, αλλά και με αρκετές αραβικές χώρες της ευρύτερης περιοχής του Περσικού Κόλπου, ενώ αξιοποιεί την κατάσταση της έντασης που προκλήθηκε διπλωματικά, προκειμένου ν' αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ