ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν για την κρίση στο Κατάρ: Ο εκφοβισμός δεν είναι λύση

Ιράν για την κρίση στο Κατάρ: Ο εκφοβισμός δεν είναι λύση
REUTERS/Hamad I Mohammed

Επαφές με την Ευρώπη και το Κατάρ είχε τις τελευταίες ώρες το Ιράν καθώς έχει αναλαμβάνει διπλωματικές πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κρίσης που προέκυψε από την απόφαση απόφαση επτά αραβικών χωρών να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ.

«Ο εκφοβισμός δεν είναι ποτέ λύση» διαμηνύει η Τεχεράνη στις χώρες που διέκοψαν διπλωματικές σχέσεις και επέβαλαν κυρώσεις στη πλούσια αραβική χώρα. Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Χαβάτ Ζαρίφ έχει αλλεπάλληλες επαφές τη Δευτέρα μεταξύ των οποίων με την Φεντερίκα Μογκερίνι αλλά και με τον Καταριανό ομόλογό του Μοχάμεντ Μπιν Αμπνουλραχμάν αλ Θάνι. Επιπλέον, επικοινώνησε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τυνησίας, της Μαλαισίας, του Κουβέιτ, του Λιβάνου και της Αλγερίας μεταξύ άλλων.

Ο ίδιος κάλεσε τα κράτη του Περσικού Κόλπου να επιλύσουν τα προβλήματα μέσω διαλόγου, καθώς υποστήριξε ότι «πιέσεις και απειλές» δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

«Οι γείτονες είναι μόνιμοι, η γεωγραφία δεν μπορεί να αλλάξει. Ο εκφοβισμός δεν είναι ποτέ λύση. Είναι επιτακτικό να υπάρξει διαλόγος, ειδικά κατά τη διάρκεια του ευλογημένου Ραμαζανιού» δήλωσε ο Μοχάμεντ Ζαρίφ μέσω του λογαριασμό του στο Twitter.

Από την πλευρά του το Κατάρ δια του υπουργού Εξωτερικών της χώρας προειδοποιεί ότι το μέλλον του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) και των εθνών του βρίσκεται σε κίνδυνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ