ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Δεν έχουμε κάνει πειρατεία στις εκλογές των ΗΠΑ

Κρεμλίνο: Δεν έχουμε κάνει πειρατεία στις εκλογές των ΗΠΑ
REUTERS/ SERGEI KARPUKHIN

Το Κρεμλίνο διέψευσε σήμερα «κατηγορηματικά» τις πληροφορίες αμερικανικού μέσου ενημέρωσης το οποίο, επικαλούμενο ένα απόρρητο έγγραφο της υπηρεσίας κατασκοπείας NSA, αποκάλυψε πως η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών προσπάθησε να εισέλθει στα αμερικανικά εκλογικά συστήματα πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.

«Οι πληροφορίες αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ. «Διαψεύδουμε σθεναρά κάθε ενδεχόμενο να έχει συμβεί κάτι τέτοιο», πρόσθεσε. «Δεν έχουμε ακούσει κανένα επιχείρημα που να επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα των πληροφοριών αυτών», επέμεινε ο Πεσκόφ, όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο.

Το ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης The Intercept, επικαλούμενο απόρρητο έγγραφο της NSA, ανέφερε τη Δευτέρα πως κυβερνοπειρατές της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας Πληροφοριών προσπάθησαν πολλές φορές να εισέλθουν στα αμερικανικά εκλογικά συστήματα πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Σύμφωνα με το έγγραφο της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA), που φέρει ημερομηνία 5 Μαΐου, και το οποίο είδε το ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης, αυτές οι επιχειρήσεις πειρατείας είχαν στόχο επί πολλούς μήνες ιδιωτικές εταιρίες που παρείχαν υπηρεσίες εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους και εξοπλισμού τοπικών κοινοτήτων, και αυτό σχεδόν μέχρι και την ημέρα των εκλογών, την 8η Νοεμβρίου.

Οι ενέργειες που περιγράφονται από τη NSA συνδέονταν στενά με τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU, σύμφωνα με το The Intetcept. Στο έγγραφο δεν διευκρινίζεται ωστόσο αν είχαν οποιαδήποτε επίδραση στις εκλογές τις οποίες κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του είχε ταχθεί υπέρ μιας προσέγγισης με τη Ρωσία.

Η Ρωσία κατηγορήθηκε συχνά τους τελευταίους μήνες ότι επενέβη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, κατηγορίες τις οποίες διαψεύδει επίσης κατηγορηματικά η Μόσχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ