Το Πόρτλαντ θα κατασκευάσει ουρανοξύστη από ξύλο (pic+vid)
Πράσινο φως έδωσαν οι αρχές του Πόρτλαντ για την κατασκευή του πρώτου ουρανοξύστη που θα κατασκευαστεί από νέο τύπο ξύλου, γνωστό και ως CLT (Cross Laminated Timber).
Το δωδεκαόροφο κτίριο ονομάζεται Framework και η κατασκευή του θα ολοκληρωθεί στα μέσα του ερχόμενου έτους. Από μπετόν θα είναι μόνο τα θεμέλια του, ενώ η αντισεισμική του θωράκιση θα ενισχυθεί με ατσάλι.
Το κτίριο θα στεγάζει γραφεία της Albina Community Bank, της Beneficial State Bank ενώ θα διαθέτει και διαμερίσματα προς ενοικίαση και πώληση.
Όπως εξηγεί στην επιθεώρηση «Αrchitectural Digest» ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Thomas Robinson, «έχει δημιουργηθεί ένα νέο υλικό το οποίο μας επιτρέπει να κάνουμε πράγματα μέχρι τώρα αδιανόητα. Είναι ένα είδος ξυλείας το οποίο παράγεται από την κόλληση στρώσεων ξύλου επιτρέποντας την κατασκευή στατικών φορέων».

(Πηγή: LEVER Architecture)
Framework: Mass Timber Beam-to-Column Seismic Testing at Portland State University from LEVER Architecture on Vimeo.
Youth Pass: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων - Βήμα προς βήμα η διαδικασία
00:30
Οι Rolling Stones προϊδεάζουν με διαφημιστική καμπάνια για τον τίτλο του νέου τους άλμπουμ
23:58
Η FIFA αυξάνει τα χρηματικά έπαθλα για τις 48 ομάδες του Μουντιάλ 2026
23:46
Αποκάλυψη για τον βομβαρδισμό της αμερικανικής βάσης στο Κουβέιτ από το ιρανικό μαχητικό F-5
23:34