ΚΟΣΜΟΣ

Ακιντζί: Ασφάλεια και πολιτική ισότητα αποτελούν κυρίαρχα ζητήματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας

Ακιντζί: Ασφάλεια και πολιτική ισότητα αποτελούν κυρίαρχα ζητήματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας
REUTERS/Pierre Albouy

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως προτεραιότητες της τουρκοκυπριακής πλευράς αποτελούν η ασφάλεια και η πολιτική ισότητα. Δεν παρέλειψε να αναφέρει οτι η Γενεύη είναι ο τελικός σταθμός, σημειώνοντας ότι οι δυο πλευρές συζητούν το Κυπριακό εδώ και πενήντα χρόνια και «πλέον οι δυο πλευρές πρέπει να συνεχίσουν την πορεία του, λαμβάνοντας αποφάσεις».

Μιλώντας, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, κατά την επιστροφή του στην Κύπρο, ο Μ. Ακιντζί κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για «παραπληροφόρηση και προσπάθεια αλλοίωσης του περιεχομένου της συμφωνίας», ενώ είπε ότι εδαφικό και άλλα θέματα θα συζητηθούν με μια σειρά. Στη διάσκεψη θα συζητηθούν όλα τα ανοιχτά κεφάλαια, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιχειρεί να «διαβάσει» τη συμφωνία όπως η ίδια επιθυμεί, υποστήριξε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, ενώ ανέφερε ότι δεν αναμένεται να πραγματοποιηθούν άλλες συναντήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, εκτός κι αν ζητήσει ο Άιντε επαφές προπαρασκευαστικού χαρακτήρα, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Μ. Ακιντζί έκανε λόγο για κοινό έγγραφο, το οποίο θα λειτουργεί ως οδηγός, όπως είπε, και το οποίο θα ετοιμάσει ο Άιντε, ενώ επέμεινε στην παράλληλη συζήτηση-εξέταση όλων των κεφαλαίων στη Γενεύη, αναφέροντας ότι «δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί η νέα διάσκεψη με σειρά θεμάτων που εξυπηρετεί τη μια πλευρά». Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο χάρτης θα έρθει στο τραπέζι των συνομιλιών «μόνο στο τελικό στάδιο», ενώ, όπως συμπλήρωσε, θα χρειαστούν αλλαγές.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το νέο κοινό έγγραφο του ΟΗΕ, έκανε λόγο για πορίσματα με βάση το Μοντ Πελεράν και τις εργασίες σε τεχνικό επίπεδο στη διάσκεψη της Γενεύης. Υπενθύμισε ότι κάτι ανάλογο είχε προτείνει η τουρκοκυπριακή πλευρά την περίοδο του Μοντ Πελεράν, με τη συγκατάθεση του Ερντογάν, κάτι που, όπως υποστήριξε, δεν αποδέχθηκαν Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι.

Τέλος, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων αναφέρθηκε σε μια πενταμερή διάσκεψη, τον Ιούνιο, ενώ πρόσθεσε ότι η ημέρα έναρξης δεν έχει ακόμη καθοριστεί, διότι πρέπει ο ΟΗΕ να επικοινωνήσει με τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και την ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ