ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Σφοδρή κριτική στη Βρετανία για την καθυστέρηση στην ταυτοποίηση των θυμάτων Λονδίνου

Ισπανία: Σφοδρή κριτική στη Βρετανία για την καθυστέρηση στην ταυτοποίηση των θυμάτων Λονδίνου
REUTERS/Peter Nicholls

Δριμεία κριτική στις βρετανικές αρχές άσκησε ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας καθώς αργεί ιδιαιτέρως η διαδικασία ταυτοποίησης των νεκρών από την επίθεση στο Λονδίνο, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετο πόνο στις οικογένειές τους.

Μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης συγκαταλέγεται και ένας Ισπανός πολίτης, ο Ιγνάσιο Ετσεβερία, ο οποίος αναγνωρίστηκε από την αδελφή του την Τετάρτη.

Όπως ανέφερε η οικογένειά του στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενη τις μαρτυρίες των φίλων του που βρίσκονταν μαζί του εκείνη τη στιγμή, ο 39χρονος κατέβηκε από το ποδήλατό του για να βοηθήσει μια γυναίκα που δεχόταν επίθεση με μαχαίρι από τον έναν τρομοκράτη και τον χτύπησε με ένα σκέιτμπορντ.

Ωστόσο, δέχτηκε επίθεση από τους δύο άλλους δράστες και η τελευταία φορά που εθεάθη ήταν πεσμένος στο πεζοδρόμιο. Πλέον είναι και επίσημα στην λίστα των θυμάτων των τριών τζιχαντιστών.

2017 06 05T131334Z 921152899 RC147D025100 RTRMADP 3 BRITAIN SECURITY

(REUTERS/Peter Nicholls)

Η οικογένεια του Ετσεβερία ταξίδεψε στο Λονδίνο για να βοηθήσει στην διαδικασία ταυτοποίησης. Ο 39χρονος από την Μαδρίτη ζούσε στο Λονδίνο και εργαζόταν στην τράπεζα HSBC.

«Ο πολύς χρόνος που δαπανά η Βρετανία για να ταυτοποιήσει τα θύματα μού φαίνεται περίεργος», δήλωσε σε συνέντευξή του στην Εθνική Ραδιοφωνία ο υπουργός Εσωτερικών Χουάν Ιγνάσιο Ζόιντο, πριν αναγνωριστεί η σορός του Ετσεβερία, απηχώντας ανάλογα σχόλια που διατύπωσε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών την Τρίτη.

«Η οικογένεια του Ιγνάσιο Ετσεβερία επιδεικνύει υποδειγματική συμπεριφορά και βιώνει μια απάνθρωπη και απέλπιδα κατάσταση», πρόσθεσε ο υπουργός.

Αυξήθηκε ο απολογισμός των νεκρών

Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε οκτώ και ότι ειδικοί συνεργάζονται με τις οικογένειες των θυμάτων για την ταυτοποίηση των νεκρών, ενώ διαμεσολαβητές βρίσκονται σε επαφή με τις οικογένειες εκείνων που πιθανολογείται ότι έχασαν τη ζωή τους.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η ταυτοποίηση μπορεί να καθυστερήσει σε κάποιες περιπτώσεις και ότι οι οικογένειες των θυμάτων θα ειδοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν.

«Συνεργαζόμαστε με τον ιατροδικαστή, έτσι δουλεύει το σύστημα. Όταν ο ιατροδικαστής είναι ικανοποιημένος και εμείς είμαστε ικανοποιημένοι με την ταυτότητα που έχουμε, τότε θα την δώσουμε στην δημοσιότητα», ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Σε ανάρτηση στο Facebook το βράδυ της Τρίτης, ο αδελφός του Ετσεβερία, Χοακίν, έγραψε: «Ακόμη καμία είδηση από τον Ιγνάσιο Ετσεβερία. Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου μας ζητούν 24 ή 48 ώρες επιπλέον για να μας δώσουν πληροφορίες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ