ΚΟΣΜΟΣ

Οι «κολλητοί» Ομπάμα και Τριντό τα ήπιαν και τα είπαν (pics&vid)

Οι «κολλητοί» Ομπάμα και Τριντό τα ήπιαν και τα είπαν (pics&vid)
Twitter/@NumbersMuncher και Facebook/Justin Trudeau

Σε ένα εστιατόριο στο Μόντρεαλ, ο Μπαράκ Ομπάμα δείπνησε με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, σε ένα ήσυχο, φιλικό και «οικογενειακό κλίμα».

Τόσο ο Ομπάμα όσο και ο Τριντό ανέβασαν από μια φωτογραφία στα social media τους όπου τους δείχνει να κάθονται στη γωνία ενός ήσυχου και παραδοσιακού εστιατορίου. Ο ένας φαίνεται να δείχνει προσοχή στα λόγια του συνομιλητή του.

Η συνάντησή τους ωστόσο δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς νωρίτερα ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε μια μεγάλη ομιλία στον Καναδά, όπου προειδοποίησε για τις επιπτώσεις του λαϊκισμού και του αυταρχισμού. Μιλώντας στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Μόντρεαλ, ο πρόεδρος Ομπάμα ασχολήθηκε με σημαντικά θέματα της εποχής όπως η κλιματική αλλαγή, τα fake news και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης στους παγκόσμιους θεσμούς, σύμφωνα με το CNNi. Ο Ομπάμα προειδοποίησε ότι τέτοιες στιγμές στην ιστορία επέτρεψαν την άνοδο του λαϊκισμού και της αυταρχικής ηγεσίας, αφήνοντας υπονοούμενα για την σημερινή ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα –από την οποία ο πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπα απέσυρε τη χώρα-, αποκαλώντας την «πιο φιλόδοξη συμφωνία στην ιστορία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Το σημαντικό αυτό ζήτημα, που έχει διχάσει τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τις χώρες που υποστηρίζουν τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, φαίνεται να ήταν ένα από τα θέματα στα οποία αναφέρθηκαν Ομπάμα – Τριντό στο δείπνο τους, σύμφωνα με διεθνή μέσα.

Για την συνάντηση των δύο ανδρών, ο Τζάστιν έκανε σχετικό ποστ στο Facebook που σχετικά, γράφοντας : «Πώς θα κάνουμε τους νεαρούς ηγέτες να αναλάβουν δράση στις κοινότητές τους;», ευχαριστώντας τον Ομπάμα για την επίσκεψη.

Αντίστοιχα και μέσω του λογαρισμού του «The Obama Foundation» έγινε η παρακάτω δημοσίευση:

Η ήσυχη ατμόσφαιρα που φαίνεται να επικρατούσε στο εσωτερικό του εστιατορίου δεν είχε καμία σχέση με το εξωτερικό χώρου καθώς πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να δει από κοντά τους δύο ηγέτες, ενώ τα μέτρα ασφαλείας ήταν ιδιαίτερα αυξημένα.

Αφού οι δύο ηγέτες τελείωσαν τη συνάντησή τους, ο 44ος πρόεδρος κατευθύνθηκε στο SUV του, σταμάτησε για λίγη ώρα πριν γυρίσει και δώσει μια φιλική αγκαλιά στον φίλο του Τριντό, αποχαιρετώντας τον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ