ΚΟΣΜΟΣ

«Ναι» υπό προϋποθέσεις σε συνασπισμό κατά του ISIS, λέει η Ρωσία

«Ναι» υπό προϋποθέσεις σε συνασπισμό κατά  του ISIS, λέει η Ρωσία
EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Έτοιμη να συνεργαστεί με τον συνασπισμό που μάχεται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, υπό τον όρο ότι αυτός θα σεβαστεί την πολιτική εξουσία των αρχών της Δαμασκού, δηλώνει πλέον η Ρωσία σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

"Είμαστε έτοιμοι για μια πρακτική συνεργασία με τις χώρες του συνασπισμού και για να εργαστούμε μαζί τους προκειμένου να καθορίσουμε τους όρους οι οποίοι, ασφαλώς, θα σέβονται την εθνική κυριαρχία της Συρίας και την εξουσία της συριακής κυβέρνησης", δήλωσε ο κ. Λαβρόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Και συνέχισε: "Είμαι πεπεισμένος ότι με μια πραγματιστική προσέγγιση μπορούν να βρεθούν αυτές οι προϋποθέσεις".

Παρά την προσπάθεια σύγκλισης των θέσεών τους που ξεκίνησε την επομένη των τρομοκρατικών χτυπημάτων στο Παρίσι στο πλαίσιο της Ομάδας των Είκοσι (G20), Ρωσία και Δύση εξακολουθούν να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις αναφορικά με το μέλλον του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

"Ο Άσαντ αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα ενός σημαντικού μέρους της συριακής κοινωνίας, γι' αυτό δεν θα καταλήξουμε σε μια ειρηνική διευθέτηση χωρίς τη συμμετοχή του", επισήμανε ο Λαβρόφ, συμπληρώνοντας: "Δυστυχώς, βλέπουμε για άλλη μια φορά ότι η προθυμία για συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας εμφανίζεται μετά από μια τραγωδία. Ελπίζω ότι δεν θα περιμένουμε και νέες συμφορές και ότι θα δράσουμε επειδή οι τρομοκράτες δεν τσακώνονται και συμφωνούν μια χαρά μεταξύ τους".

Ουσιαστικά, οι Ρώσοι θέλουν να διατηρθεί το καθεστώς Άσαντ στην Συρία ενώ οι ΗΠΑ όπως έχει διακηρύξει και ο αντιπρόεδρος Κέρι θέλουν μετά από 6 μήνες τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και στην συνέχεια, σε ενάμισυ χρόνο, την διεξαγωγή εκλογές

ΔΗΜΟΦΙΛΗ