ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως οι τζιχαντιστές επικεντρώνονται σε νέα χτυπήματα στην Ευρώπη

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως οι τζιχαντιστές επικεντρώνονται σε νέα χτυπήματα στην Ευρώπη
REUTERS/Stefan Wermuth

Παρά τις στρατιωτικές ήττες τις οποίες υπέστη στο Ιράκ και στη Συρία, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανασυντάσσεται και «επικεντρώνεται περισσότερο παρά ποτέ» στη διάπραξη επιθέσεων μακριά από αυτές τις εμπόλεμες ζώνες, κυρίως στην Ευρώπη, τόνισε ανώτατο στέλεχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τον Τζέφρι Φέλτμαν, αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα αρμόδιο για τις πολιτικές υποθέσεις, την ώρα που «συνεχίζει να προβάλει αντίσταση, κυρίως στη Μοσούλη και στη Ράκα, το Ισλαμικό Κράτος αναδιοργάνωσε τη στρατιωτική του δομή, δίνοντας μεγαλύτερες εξουσίες στους τοπικούς διοικητές και επικεντρώνεται περισσότερο παρά ποτέ στην προετοιμασία και στην υποκίνηση επιθέσεων πέραν των εμπόλεμων ζωνών» όπου δρα.

Ο Φέλτμαν υπενθύμισε τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες που διαπράχθηκαν στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Σουηδία, στη Ρωσία, στην Τουρκία ή στη Γερμανία.

Ο όγκος των μηνυμάτων της τζιχαντιστικής οργάνωσης στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης έχει μειωθεί τους τελευταίους περίπου 16 μήνες, αλλά «η απειλή παραμένει καθώς οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους εκτός της Συρίας διασπείρουν ευρύτερα αυτή την προπαγάνδα».

download

(Πηγή: REUTERS/Charles Platiau)

Ο συνολικός αριθμός των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους καθώς και τα έσοδα της τζιχαντιστικής οργάνωσης έχουν μειωθεί επίσης τους τελευταίους δεκαέξι μήνες, σημείωσε ο Φέλτμαν, ο οποίος μίλησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όμως το ΙΚ μπορεί ακόμη να υπολογίζει σε «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια τον μήνα» που συγκεντρώνει μεταξύ άλλων από πωλήσεις πετρελαίου, εκβιασμούς και απαγωγές για λύτρα, την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων και την εκμετάλλευση ορυκτών πόρων σε περιοχές που ελέγχουν», σημείωσε ο αναπληρωτής ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

Ο αριθμός των ξένων μαχητών τους οποίους στρατολογεί το ΙΚ επίσης μειώθηκε τους τελευταίους δεκαέξι μήνες, αλλά «η επιστροφή και η επανεγκατάσταση των μαχητών που είχαν πάει σε εμπόλεμες ζώνες (...) αποτελεί μια σημαντική απειλή για τη διεθνή ασφάλεια», υπογράμμισε ο Φέλτμαν.

Αναφερόμενος στην περιοχή του Σάχελ, ο αναπληρωτής ΓΓ κάλεσε να «ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ του συστήματος του ΟΗΕ και των περιφερειακών παραγόντων για να υποστηριχθούν οι χώρες της G5 του Σάχελ στον αντιτρομοκρατικό τους αγώνα».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ