ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία εκλογές: Τι σημαίνει το «μετέωρο κοινοβούλιο»

Βρετανία εκλογές: Τι σημαίνει το «μετέωρο κοινοβούλιο»
REUTERS/Adam Holt

Η πρόωρη εκλογική αναμέτρηση στη Βρετανία που αποφάσισε η Τερέζα Μέι ίσως να την οδηγήσει σε πανωλεθρία, αλλά ακόμα κι αν αυτό δεν συμβεί την αφήνει βαθιά "πληγωμένη" πολιτικά, μιας και από τις πρώτες ώρες των αποτελεσμάτων άρχισαν να ακούγονται γκρίνιες στο εσωτερικό του Συντηρητικού κόμματος. Πέρα όμως από τη δική της προσωπική τύχη μπορεί να αφήσει "πληγωμένο" το βρετανικό κοινοβούλιο ή "μετέωρο". 

Οι Βρετανοί χρησιμοποιούν τον όρο «hung parliament» και σημαίνει σε πολύ ελεύθερη μετάφραση το "μετέωρο κοινοβούλιο".

Αυτή η φράση είναι πρώτη στους κεντρικούς τίτλους όλων των ειδησεογραφικών μέσων στη Μεγάλη Βρετανία μετά την ανακοίνωση του exit poll που δείχνουν πως η Τερέζα Μέι δεν θα καταφέρει να κερδίσει την αυτοδυναμία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Όπως αναφέρουν τα βρετανικά μέσα το "hung parliament" είναι εκείνο το κοινοβούλιο, όπου κανένα κόμμα δεν κατέχει την πλειοψηφία των εδρών, η οποία στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι οι 326 έδρες από τις 650 συνολικά.

Η φράση πάντως αυτή προέρχεται από τον όρο "hung jury" που χρησιμοποιείται όταν το σώμα των ενόρκων σε μία δίκη δεν μπορεί να καταλήξει σε απόφαση και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επανάληψη της δίκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ