ΚΟΣΜΟΣ

Υπέγραψε ο Ερντογάν το νόμο για την αποστολή τουρκικού στρατού στο Κατάρ

Υπέγραψε ο Ερντογάν το νόμο για την αποστολή τουρκικού στρατού στο Κατάρ
REUTERS/ HANDOUT

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε τον σχετικό νόμο για την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στο Κατάρ, σηματοδοτώντας με την εξέλιξη αυτή, την πρακτική υποστήριξη της Άγκυρας προς το αναφερόμενο εμιράτο, το οποίο έχει απομονωθεί από τον Αραβικό Κόσμο υπό το βάρος καταγγελιών υποστήριξης της τρομοκρατίας.

Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο την Τετάρτη, ενώ εγκρίθηκε άμεσα από το προεδρικό γραφείο αργά το βράδυ της Πέμπτης και έχει ήδη δημοσιευτεί την Παρασκευή στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης, ολοκληρώνοντας τη νομοθετική διαδικασία για την έγκρισή του.

Σημειώνεται πως ο Ερντογάν έχει επικρίνει τα 7 αραβικά κράτη για τη διακοπή των σχέσεών τους με το Κατάρ, δηλώνοντας πως η απομόνωση της συγκεκριμένης χώρας και η επιβολή κυρώσεων εναντίον της δεν θα λύσει τα προβλήματα. Έχει επίσης πει ότι η Τουρκία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αμβλυνθεί η κρίση.

Η Άγκυρα - η οποία όπως και το Κατάρ διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο όσο και αντάρτες που πολεμούν το καθεστώς Άσαντ στη Συρία και ομοίως επικρίνεται γι’ αυτή της τη στάση- διατηρεί στρατιωτική βάση στο Κατάρ από το 2014. Εκεί είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη το 2016 ο τότε πρωθυπουργός Νταβούτογλου και αφότου είχαν ήδη εγκατασταθεί 150 στρατιώτες.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, και η Αίγυπτος έχουν επιδεινώσει τις οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, καθώς το κατηγορούν ότι υποστηρίζει ισλαμιστές τρομοκράτες, αλλά και το Ιράν.

Το Κατάρ από την πλευρά του, απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς, τους οποίους, χαρακτηρίζει αβάσιμους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ