ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανικές εκλογές: Στη βασίλισσα η Μέι - Ζήτησε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Βρετανικές εκλογές: Στη βασίλισσα η Μέι - Ζήτησε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
REUTERS/ PETER NICHOLLS

Δεν τα παρατάει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία θεωρεί ότι μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση και θα μεταβεί στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στις 14:30 ώρα Ελλάδας για να ζητήσει από την βασίλισσα Ελισάβετ την εντολή.

Την είδηση μετέδωσε η πολιτική συντάκτρια του BBC και επιβεβαίωσε λίγο αργότερα εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Δεδομένου ότι οι Τόρις δεν έλαβαν κατά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές απόλυτη πλειοψηφία, η Μέι έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα δώσει μάχη για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η στήριξη από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας θα επέτρεπε στους Συντηρητικούς να φθάσουν τις 326 έδρες που απαιτούνται για πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Τόσο το BBC όσο και το SKyNews μετέδωσαν ότι η Μέι θα έχει αυτή την στήριξη.

Το SkyNews επεσήμανε ότι το DUP, που έχει κερδίσει 10 έδρες στο βρετανικό κοινοβούλιο και θα μπορούσε να βοηθήσει τους Συντηρητικούς να συγκεντρώσουν τις 326 έδρες που χρειάζονται για να έχουν αυτοδυναμία, εξετάζει μια συμφωνία "παροχής στήριξης με ανταλλάγματα".

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να στηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας από τους Συντηρητικούς, προσφέροντάς της ψήφους σε σημαντικές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο, χωρίς όμως να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ