ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει ελπίδες ότι μπορεί να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει ελπίδες ότι μπορεί να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας
REUTERS/Stefan Wermuth

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν πιστεύει ότι ακόμη ότι υπάρχουν πιθανότητες να χριστεί πρωθυπουργός της Βρετανίας έπειτα από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Πέμπτης και την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του Συντηρητικού Κόμματος.

Μιλώντας στη Mirror, ο Κόρμπιν εξέφρασε επίσης την δέσμευσή του να απομακρύνει «μέσα σε λίγες μέρες» την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

«Μπορώ ακόμη να γίνω πρωθυπουργός. Ακόμη είναι πιθανό. Απολύτως», τόνισε ο Κόρμπιν και σημείωσε:

Η Τερέζα Μέι πήγε στο παλάτι. Επιχειρεί να σχηματίσει μια κυβέρνηση. Μετά θα πρέπει να καταθέσει ένα πρόγραμμα στο κοινοβούλιο. Θα καταψηφίσουμε – προφανώς – το κυβερνητικό πρόγραμμα. Υπάρχει μια πιθανότητα απόρριψής του και θα πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι το τέλος.

Έχουμε λάβει την εντολή να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φτώχειας, της δικαιοσύνης και των ανισοτήτων στην Βρετανία...Σχεδόν 13 εκατομμύρια πολίτες μας ψήφισαν για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέμα. Για αυτό το λόγο είμαι εδώ.

Από το αποτέλεσμα των εκλογών της Πέμπτης, το Συντηρητικό Κόμμα της Μέι εξασφάλισε 318 έδρες στο κοινοβούλιο του Ουεστμίνστερ, απέχοντας κατά 8 έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία. Οι Εργατικοί εξασφάλισαν 262 έδρες.

Νωρίτερα, η Μέι, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, κατέληξε σε ένα γενικό περίγραμμα συμφωνίας με το μικρό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο αναμένεται να της επιτρέψει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

«Δεν πιστεύω ότι η Μέι και η κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα έχει οποιαδήποτε αξιοπιστία», δήλωσε βέβαιος ο Κόρμπιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ