ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Έκκληση στον Ερντογάν να ξεμπλοκάρει τη Wikipedia

Τουρκία: Έκκληση στον Ερντογάν να ξεμπλοκάρει τη Wikipedia
REUTERS/WIKIPEDIA

Έκκληση στον Τούρκο πρόεδρο να ξεμπλοκάρει την Wikipedia επιτρέποντάς τους να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που θέλουν, απευθύνουν μαθητές στην Τουρκία, όπου από τον Απρίλιο έχει αποκλειστεί η πρόσβαση σε μία από τις μεγαλύτερες πηγές ηλεκτρονικής πληροφόρησης παγκοσμίως.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπλόκαρε την πρόσβαση στην μεγαλύτερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, όταν η Wikipedia αρνήθηκε να αφαιρέσει αναφορές για τις σχέσεις της Τουρκίας με Σύρους μαχητές και τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η Wikipedia είναι αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή των νέων και κυρίως των μαθητών και φοιτητών.

Ο Υαμάν Ακντενίζ (Yaman Akdeniz), καθηγητής δικαίου, μιλά στους New York Times για την απαγόρευση της Wikipedia από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πριν λίγο καιρό λοιπόν, ο ίδιος έψαχνε να βρει πότε βγήκε το τελευταίο επεισόδιο του House of Cards. «Ξεχνάς ότι έχουν μπλοκάρει (τη Wikipedia), πατάς κλικ και τίποτα... Συνειδητοποιείς ότι δεν έχεις πρόσβαση», αναφέρει ο ίδιος, περιγράφοντας την προσωπική του εμπειρία.

«Ήταν ένα μέρος της ζωής μας», σημειώνει.

Μπορεί να περιέχει ακατάλληλες πληροφορίες ωστόσο είναι μια πλατφόρμα που είναι πολύ χρήσιμη για τους πολίτες. Ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος αναζήτησης σημαντικών πληροφοριών.

«Αγαπημένε πρόεδρε, ηγέτη, άνοιξε το Wikipedia τουλάχιστον μέχρι το τέλος των εξετάσεων. Πρόεδρε, είμαι πνιγμένος, άκουσέ με», έγραψε ένας μαθητής στο Twitter, κάνοντας έκκληση να επιτρέψει ο Ερντογάν την πρόσβαση τουλάχιστον για την περίοδο των εξετάσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ