ΚΟΣΜΟΣ

Κατάρ: Δεν θα απελαθούν οι υπήκοοι των χωρών που διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις

Κατάρ: Δεν θα απελαθούν οι υπήκοοι των χωρών που διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις
REUTERS/Naseem Zeitoon

Οι υπήκοοι των χωρών οι οποίες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ είναι ελεύθεροι να παραμείνουν στο εμιράτο σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανονισμούς. Αυτό ανέφερε σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, καθησυχάζοντας τους πολίτες που πιθανόν φοβούνται ότι θα ξεκινήσουν οι απελάσεις λόγω της κρίσης που έχει ξεσπάσει στον Αραβικό Κόλπο. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στην πολιτική της χώρας προς τους υπηκόους των «αδελφικών και φιλικών χωρών που διέκοψαν ή υποβάθμισαν τις διπλωματικές σχέσεις έπειτα από τις κακόβουλες και εχθρικές εκστρατείες ενάντια στο Κατάρ».

Από την πλευρά τους, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν τη λειτουργία τηλεφωνικών γραμμών για βοήθεια οικογενειών που έχουν μέλη από το Κατάρ, σε μία προσπάθεια να μειωθεί το ανθρωπιστικό κόστος της κίνησής τους να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη χώρα. Δεν ξεκαθάρισαν, ωστόσο, τι είδους υπηρεσίες θα παρέχει η τηλεφωνική γραμμή, όπως σημειώνει το Reuters.

Την Παρασκευή, η Διεθνής Αμνηστία, άσκησε κριτική στα μέτρα εναντίον του Κατάρ, τονίζοντας ότι διέλυσε οικογένειες και κατέστρεψε την ευημερία πολλών ανθρώπων. Μέχρι την πολιτική διαμάχη, λόγω της οποίας διεκόπησαν και οι πτήσεις από και προς το Κατάρ, οι κοινωνίες του Κόλπου διατηρούσαν πολύ στενούς δεσμούς μεταξύ τους και υπήρχαν και αρκετοί γάμοι, μεταξύ των πολιτών των χωρών αυτών.

Σε ανακοίνωση πάντως των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την τηλεφωνική γραμμή γίνεται διάκριση μεταξύ της ηγεσίας του Κατάρ και των πολιτών της. Η τηλεφωνική γραμμή δείχνει τη «δέσμευση των ΗΑΕ για την ευημερία του αδερφικού μας λαού του Κατάρ», τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ