ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία:Μεγάλος χαμένος των δημοτικών εκλογών ο Πέπε Γκρίλο

Ιταλία:Μεγάλος χαμένος των δημοτικών εκλογών ο Πέπε Γκρίλο
Ο κεντροαριστερός δήμαρχος, Λεολούκα Ορλάντο REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Ανάμεσα στους υποψήφιους της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς αναμένεται να διεξαχθεί η κύρια πολιτική μάχη στις δημοτικές εκλογές στην Ιταλία, κάτι που επιβεβαιώνουν και τα αποτελέσματα στις μεγάλες πόλεις όπου διεξήχθησαν την Κυριακή εκλογές (συνολικά σε 1.004 δήμους της χώρας). Μεγάλοι χαμένοι οι υποψήφιοι των Πέντε Αστέρων οι οποίοι δεν κατάφεραν να περάσουν στο δεύτερο γύρο ο οποίος θα πραγματοποιηθεί σε δύο εβδομάδες.

Οι υποψήφιοι των συμμαχιών της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς πρόκειται να δώσουν μάχη για τη διεκδίκηση των δημοτικών συμβουλίων της Γένοβας και της Βερόνας στο δεύτερο γύρο της 25ης Ιουνίου. Στο Παλέρμο της Σικελίας οι προβολές δείχνουν ότι εκλέγεται από τον πρώτο γύρο ο κεντροαριστερός δήμαρχος, Λεολούκα Ορλάντο, με ποσοστό 42%. (Το όριο που θέτει ο εκλογικός νόμος για την επικράτηση από τον πρώτο γύρο είναι το 40%.)

Στην Πάρμα θα πάρουν μέρος στην τελική αναμέτρηση για την δημαρχία ο δήμαρχος Φεντερίκο Πιτσαρότι (πρόκειται για πολιτικό που διαγράφηκε από τα Πέντε Αστέρια και λαμβάνει το 37% από τις μέχρι τώρα προβολές) και ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς, Πάολο Σκάρπα.

Στο Λέτσε της Κάτω Ιταλίας, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι εκλέγεται στο πρώτο γύρο ο υποψήφιος της συντηρητικής παράταξης, ενώ στο Καταντζάρο της Καλαβρίας, σύμφωνα με τις δημοσκοπικές προβλέψεις, πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωποι οι υποψήφιοι της κεντροαριστεράς με αυτούς της κεντροδεξιάς.

Οι σχολιαστές τονίζουν ότι εντυπωσιάζει το θετικό αποτέλεσμα της κεντροδεξιάς, παρά τις τόσες ρήξεις σε εθνικό επίπεδο, ότι καταγράφεται μια ικανοποιητική επίδοση της κεντροαριστεράς του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι (συχνά, όμως, μαζί με δυνάμεις της αριστεράς), και ότι σημειώνεται μια μεγάλη δυσκολία σε ό,τι αφορά τα Πέντε Αστέρια του Γκρίλλο να επιλέξουν υποψήφιους που μπορούν να πείσουν τους ψηφοφόρους να τους υποστηρίξουν.

Συγχρόνως τονίζουν όμως ότι ούτε και στην Ιταλία δεν μπορούν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών να χρησιμεύσουν ώστε να εξαχθούν, αυτόματα, συμπεράσματα που να ισχύουν σε εθνικό επίπεδο, ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ