ΚΟΣΜΟΣ

Αλ Αμπάντι: Στο Ιράκ τα χρήματα που έστειλε το Κατάρ για την απελευθέρωση της βασιλικής οικογένειας

Αλ Αμπάντι: Στο Ιράκ τα χρήματα που έστειλε το Κατάρ για την απελευθέρωση της βασιλικής οικογένειας
REUTERS/Mahmoud Raouf

Στο Ιράκ εξακολουθούν να βρίσκονται εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που έστειλε το Κατάρ για να πετύχει τον Απρίλιο την απελευθέρωση μελών της βασιλικής οικογένειας, που απήχθησαν το 2015, δήλωσε χθες Κυριακή ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, κάποια από τα χρήματα αυτά είχαν καταλήξει στο Ιράν, προκαλώντας την οργή της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών του Κόλπου και συμβάλλοντας στην απόφασή τους να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ.

Ωστόσο ο Αμπάντι δήλωσε ότι τα χρήματα βρίσκονται στην κεντρική τράπεζα στη Βαγδάτη, καθώς ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για το τι θα γίνει.

Ούτε ένα δολάριο ή ευρώ δεν έχει χρησιμοποιηθεί. Εξακολουθούν να βρίσκονται στα κιβώτιά τους. Τα επιβλέπει μια επιτροπή και δύο εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Κατάρ ήρθαν για να παρακολουθήσουν όταν κατατέθηκαν στην κεντρική τράπεζα, εξήγησε ο Ιρακινός πρωθυπουργός.

Η απόφαση για το τι θα γίνει με τα χρήματα «έχει μια πολιτική και μια νομική πλευρά και θα ληφθεί βάσει του ιρακινού νόμου», πρόσθεσε ο Αμπάντι, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Τον Απρίλιο ο Ιρακινός πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι οι αρχές της χώρας κατέσχεσαν από ένα ιδιωτικό αεροπλάνο του Κατάρ βαλίτσες που περιείχαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια μετά την προσγείωσή του στη Βαγδάτη. Ο Αμπάντι είχε υπονοήσει ότι τα χρήματα αυτά προορίζονταν για την απελευθέρωση των ομήρων από το Κατάρ, χωρίς όμως τη σύμφωνη γνώμη του Ιράκ.

Οι 26 όμηροι, μεταξύ αυτών και μέλη της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ, απήχθησαν το 2015 από το νότιο Ιράκ την ώρα που πραγματοποιούσαν ταξίδι για κυνήγι. Δεν είναι ξεκάθαρο πώς τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την απαγωγή.

Το συμβάν σημειώθηκε κοντά στα σύνορα του Ιράκ με τη Σαουδική Αραβία, μια περιοχή όπου υπάρχουν πολλές σιιτικές πολιτοφυλακές που πρόσκεινται στο Ιράν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ