ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Θετικές οι συνομιλίες για την αγορά αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία

Τουρκία: Θετικές οι συνομιλίες για την αγορά αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία
REUTERS/Ministry of Defence of the Russian Federation/Handout via Reuters

Σε θετική κατεύθυνση συνεχίζονται οι συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, οι οποίες αφορούν την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 Triumph (η κωδική ονομασία του ΝΑΤΟ είναι: SA-21 Growler).

Παρόλα αυτά, όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, δεν έχουν φτάσει ακόμα στην υπογραφή της σχετικής συμφωνίας.

Την Τετάρτη 7 Ιουνίου, ο Βίκτορ Κλάντοφ, διευθυντής της ρωσικής εταιρείας ROSTECH, αρμόδιος για την διεθνή συνεργασία και την περιφερειακή πολιτική της εταιρείας είχε δηλώσει στο ρωσικό πρακτορείο Tass, ότι η Ρωσία και η Τουρκία έχουν καταλήξει στις τεχνικές παραμέτρους του συμβολαίου που αφορά την πώληση των S-400 Triumf και πως αντιπροσωπεία της ρωσικής εταιρείας ROSABARONEXPORT είχε επισκεφθεί την Τουρκία για να συζητήσει λεπτομέρειες που είχαν σχέση με το συμβόλαιο, ενώ συμφωνήθηκαν οι τεχνικές παράμετροι της συμφωνίας, μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο.

Την 1η Ιουνίου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να πουλήσει στην Τουρκία πυραύλους S-400, ενώ είχε συζητήσει το θέμα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 3 Ιουνίου. Όπως είχε δηλώσει τον Μάρτιο ο πρόεδρος της ROSTECH Σεργκέι Τσεμπέζοφ, η τουρκική πλευρά είχε εκφράσει την επιθυμία να πάρει δάνειο από την Ρωσία για να αγοράσει οπλικά συστήματα μεταξύ των οποίων και τους S-400.

Οι S-400 Triumf είναι συστήματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς με τα οποία εξοπλίστηκε ο ρωσικός στρατός το 2007. Πρόκειται για αντιαεροπορικά συστήματα, που είναι σε θέση να πλήξουν πυραύλους τύπου Κρουζ , βαλλιστικούς πυραύλους αλλά και επίγειους στόχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ