ΚΟΣΜΟΣ

Η μοναδική καταγεγραμμένη μάχη του μεγάλου δάσκαλου Bruce Lee (vid)

Η μοναδική καταγεγραμμένη μάχη του μεγάλου δάσκαλου Bruce Lee (vid)

Η τεχνική του ανεπανάληπτη. Όσες φορές και να δει κανείς τις ταινίες του Μπρους Λι (Bruce Lee) δεν μπορεί παρά να εκστασιαστεί από τον μεγάλο δάσκαλο τζιτ κουν ντο. Πριν από λίγες μέρες όμως, δόθηκε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα μία πραγματική μάχη, ίσως η μοναδική πραγματική μάχη MMA του Bruce Lee που έχει καταγραφεί σε κάμερα.

Η τοποθεσία της αναμέτρησης δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, πιθανότατα η μάχη «δόθηκε» στην Καλιφόρνια, εκεί όπου ο Bruce Lee είχε ιδρύσει τη σχολή Τζιτ Κουν Ντο.

Όσο για τον αντίπαλό του, ένας από τους καλύτερους μαθητές του, ο Ted Wong.

Στο βίντεο φαίνεται η δεξιοτεχνία του Bruce Lee αλλά και το μεγαλείο της ψυχή του. Ο Lee δεν τον ισοπεδώνει τον μαθητή του για να αναδειχθεί νικητής.

Η ποιότητα της εικόνας βέβαια έπρεπε να αποκατασταθεί προτού το βίντεο ανέβει στο youtube.

Το τζιτ κουν ντο ή αλλιώς "Ο δρόμος της γροθιάς που διακόπτει" ('the Way of the Intercepting Fist') είναι η πολεμική τέχνη που έχει δημιουργήσει ο Bruce Lee, μια τέχνη βασισμένη στο δικό του στυλ μάχης.

Πρόκειται για μια τεχνική που προτάσσει τη ρευστότητα και την ταχύτητα της κίνησης και συνδύαζε το Κουνγκ Φου με τη μάχη δρόμου (street fight). Δίνει έτσι τη δυνατότητα στον αθλητή να είναι αποτελεσματικός τόσο πάνω στο ρινγκ όσο και στον δρόμο.

Ο Μπρους Λι (Bruce Lee), ο μεγαλύτερος δάσκαλος πολεμικών τεχνών του 20ου αιώνα, ηθοποιός και ιδρυτής της πολεμικής τέχνης Τζιτ Κουν Ντο (Jeet Kune Do) μπορεί να πέθανε το 1973, σε ηλικία μόλις 33 ετών, αλλά το όνομά του δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ.

bruce warrior

Όσο για τον μαθητή και αντίπαλό του... Ο Wong παρέμεινε μαθητής του Μπρους Λι μέχρι τον θάνατο του Lee και έκτοτε δεν μαθήτευσε δίπλα σε άλλον δάσκαλο. Ωστόσο έγινε ο ίδιος δάσκαλος συνεχίζοντας να διδάσκει την τεχνική του Τζιτ Κουν Ντο και το 2006 το περιοδικό «Μαύρη Ζώνη» τον συμπεριέλαβε, σε ηλικία 69 ετών και μόλις τέσσερα χρόνια πριν πεθάνει, στο Hall of Fame ως τον «Άνδρα της Χρονιάς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ