ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Υπέρ της ανέγερσης του πρώτου ελληνορθόδοξου μοναστηριού τάχθηκαν πολίτες σε δημοψήφισμα

Αυστρία: Υπέρ της ανέγερσης του πρώτου ελληνορθόδοξου μοναστηριού τάχθηκαν πολίτες σε δημοψήφισμα
EUROKINISSI/ ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ/ φωτογραφία αρχείου

Θετικό, υπέρ της ανέγερσης του πρώτου ελληνορθόδοξου μοναστηριού στην Αυστρία, στο Σαντ Αντρέ αμ Τσίκζεε του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου Μπούργκενλαντ, στην Ανατολική Αυστρία στα σύνορα με την Ουγγαρία, ήταν το αποτέλεσμα του τοπικού δημοψηφίσματος που διεξήχθη την Κυριακή, μεταξύ των κατοίκων του.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, στο δημοψήφισμα, για τη διεξαγωγή του οποίου είχαν συγκεντρωθεί τους προηγούμενους μήνες υπογραφές -καθώς στο παρελθόν είχαν υπάρξει στην περιοχή αρνητικές φωνές- "υπέρ" της ανέγερσης του μοναστηριού ψήφισαν 569 κάτοικοι και "κατά" 385.

Εξαιτίας των συζητήσεων και των επιφυλάξεων που είχαν διατυπωθεί στο παρελθόν από κάποιους κατοίκους της περιοχής, ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος, με επιστολή του στα τέλη Απριλίου προς τον δήμαρχο του Σαντ Αντρέ είχε αποσύρει το αίτημα χωροταξικής τακτοποίησης της έκτασης που είχε παραχωρηθεί από την Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή του ομόσπονδου κρατιδίου Μπούργκενλαντ στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας για την ανέγερση του μοναστηριού.

Όπως ανέφερε τότε στην επιστολή του ο Μητροπολίτης Αρσένιος, από την αρχή υπήρχαν στην περιοχή φωνές κατά του μοναστηριού, επικράτησαν ο φόβος και το θυμικό, διαδόθηκαν ψευδείς φήμες από τις οποίες πολλές ήταν προσβλητικές τόσο για την ορθόδοξη όσο και την καθολική Εκκλησία, αλλά παρά ταύτα υπήρχε η πεποίθηση πως "ένα χριστιανικό μοναστήρι θα μιλούσε από μόνο του".

Ο καθολικός επίσκοπος του ομόσπονδου κρατιδίου Μπούργκενλαντ Εγίντιους Ζίφκοβιτς είχε εκφράσει "λύπη και ντροπή" γι’ αυτό που μπορεί να συμβαίνει στην δικαιοδοσία της επισκοπής του, διακηρύσσοντας την πρόθεσή του για αναζήτηση νέας τοποθεσίας για την ανέγερση του ελληνορθόδοξου μοναστηριού.

Μετά την θετική έκβαση του προχθεσινού τοπικού δημοψηφίσματος στον Σαντ Αντρέ προκύπτουν πλέον νέα-παλιά δεδομένα για την ανέγερση του μοναστηριού, τη στιγμή μάλιστα, που στο μεταξύ διάστημα, διάφορες περιοχές στην Αυστρία έχουν δείξει ενδιαφέρον να γίνει σε αυτές η ανέγερσή του.

Για τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπάρξουν διαβουλεύσεις της Ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας από κοινού με την καθολική Επισκοπή του Μπούργκενλαντ για τη διευθέτηση του ζητήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ