ΚΟΣΜΟΣ

Νέο αίτημα της Γερμανίας για απελευθέρωση του δημοσιογράφου Γιουτζέλ από την Τουρκία

Νέο αίτημα της Γερμανίας για απελευθέρωση του δημοσιογράφου Γιουτζέλ από την Τουρκία
REUTERS/Axel Schmidt

Η Γερμανία απαίτησε εκ νέου από την Τουρκία να απελευθερώσει άμεσα τον Τουρκογερμανό δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ, ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt, ο οποίος συνελήφθη τον Φεβρουάριο και κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές για διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας.

«Έχουμε επανειλημμένα διατυπώσει με ξεκάθαρο τρόπο την απαίτησή μας στους Τούρκους και δεν θα υποχωρήσουμε», δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μίκαελ Ροθ στη Die Welt.

«Αναμένουμε την άμεση αποφυλάκιση του Γιουτζέλ και να ακολουθηθεί μια διαδικασία που να εναρμονίζεται με το κράτος δικαίου», πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, ο οποίος συναντήθηκε την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη με την γυναίκα του Γιουτζέλ και έναν από τους δικηγόρους του, δήλωσε ότι παραμένει ασαφές για ποια εγκλήματα κατηγορούν οι τουρκικές αρχές τον δημοσιογράφο.

Ο Γερμανός πρέσβης στην Τουρκία, Μάρτιν Έρντμαν επισκέφτηκε την Τρίτη τον Γιουτζέλ, για πρώτη φορά μετά την κράτησή του, στην φυλακή Σιλιβρί κοντά στην Κωνσταντινούπολη και σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η γερμανική πρεσβεία, ο δημοσιογράφος είναι «καλά».

«Νοιώθω ανακουφισμένος ότι ο Ντενίζ Γιουτζέλ λέει ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Αυτό όμως δεν αλλάζει την απαίτησή μας ότι θέλουμε να τον δούμε να αποφυλακίζεται και αυτός και οι συνάδερφοί του να έχουν μια γρήγορη και δίκαιη διαδικασία», συμπλήρωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Ο Γιουτζέλ προφυλακίστηκε στις 27 Φεβρουαρίου με τις κατηγορίες της «τρομοκρατικής» προπαγάνδας και της υποκίνησης μίσους. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον έχει χαρακτηρίσει «Κούρδο αυτονομιστή» και «πράκτορα της Γερμανίας». Ο δημοσιογράφος αρνείται τις κατηγορίες.

Στα τέλη Μαΐου κατά την συνάντηση της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στις Βρυξέλλες, η καγκελάριος απαίτησε την απελευθέρωση του Γιουτζέλ.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν απορρίψει τα αιτήματα της Γερμανίας για την αποφυλάκιση του δημοσιογράφου και τονίζουν ότι την υπόθεσή του θα την κρίνουν τα δικαστήρια. Δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για την δικαστική διαδικασία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γερμανικής πρεσβείας, ο Γερμανός πρέσβης στην Τουρκία, Έρντμαν μίλησε με τον Γιουτζέλ για περισσότερο από μια ώρα.

«Η στήριξη που έχει από την Γερμανία - οι συναυλίες, οι διαδηλώσεις - του κάνει καλό. Ξέρει ότι δεν είναι μόνος του και ότι δεν τον έχουν ξεχάσει», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ