ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Η Μικρή Γοργόνα σε νέες περιπέτειες

Δανία: Η Μικρή Γοργόνα σε νέες περιπέτειες

Η Μικρή Γοργόνα της Κοπεγχάγης, το διασημότερο μνημείο της Δανίας, βάφτηκε με λευκή και γαλάζια μπογιά, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων που το άγαλμα μουτζουρώνεται με μπογιά. Στις 30 Μαΐου, ακτιβιστές προστασίας των ζώων το έβαψαν κόκκινο ζητώντας να σταματήσει η φαλαινοθηρία στα Νησιά Φερόες. Αυτή τη φορά το αίτημα παραμένει αίνιγμα.

Μπροστά στο άγαλμα, πάνω στην προκυμαία είναι γραμμένο "'Ελευθέρωσε τον Αμπντούλ'. Ένα κορίτσι, ύψους 1,70 μ. και με ανοικτόχρωμα μαλλιά, αναζητείται. Ουδεμία πρόσθετη πληροφορία", αναφέρει η αστυνομία στο Twitter. Στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, φωτογραφίες δείχνουν τη μικρή γοργόνα με μουτζουρωμένη τη μια της πλευρά.

Το μικρό ορειχάλκινο άγαλμα (ύψους 1,25 μ. και βάρους 175 κιλών) φυλάσσει από τον Αύγουστο του 1913 την είσοδο του λιμανιού της Κοπεγχάγης. Είναι έργο του γλύπτη 'Εντβαρντ 'Ερικσεν, ο οποίος το εμπνεύστηκε από ένα παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ύστερα από παραγγελία του γιου του δανού ζυθοποιού Κάρλσμπεργκ Καρλ Γιάκομπσεν, προς τιμήν μιας μπαλαρίνας με την οποία ήταν τρελά ερωτευμένος.

Η μικρή γοργόνα καθισμένη σε βράχο γνώρισε αρκετές περιπέτειες μέσα σε έναν αιώνα. Δύο φορές κλάπηκε το κεφάλι της, το 1964 και το 1998, και μια φορά ένα χέρι της, το 1984. Της πέταξαν επανειλημμένα μπογιές και την έσπρωξαν πιο βαθιά στη θάλασσα, ενώ την κάλυψαν με μπούρκα το 2004 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ