ΚΟΣΜΟΣ

Πιθανή η συμμαχία Eni - Gazprom για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream

Πιθανή η συμμαχία Eni - Gazprom για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream
REUTERS/Gleb Garanich

Η ιταλική εταιρεία Eni δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας αρμόδιος για την αποθήκευση και μεταφορά του φυσικού αερίου, Μάσιμο Μαντοβάνι.

Ανέφερε μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή η Eni και η ρωσική Gazprom συζητούν την τροποποίηση των όρων του σχετικού συμβολαίου που αφορά την πώληση φυσικού αερίου το οποίο η ιταλική εταιρεία παίρνει την παρούσα περίοδο από την Αυστρία μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TAG, όπως και τις δυνατότητες να λαμβάνει φυσικό αέριο μέσω του Νότιου Διαδρόμου φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μαντοβάνι οι δύο εταιρείες συζητούν όλες τις πτυχές του συμβολαίου, που σχετίζονται με την τιμή, την ευελιξία και άλλα ζητήματα. Η Eni επιδιώκει να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο σε χαμηλότερη τιμή.

«Γνωρίζουμε ότι η Gazprom διερευνά αρκετές εκδοχές που αφορούν τον Νότιο Διάδρομο, όπως είναι οι αγωγοί Poseidon, TAP, South Stream»,

είπε χαρακτηριστικά ο Μαντοβάνι, επισημαίνοντας ότι θα επιλέξουν ως εταιρεία την καλύτερη λύση όσον αφορά την τρέχουσα διέλευση μέσω του αγωγού TAG και των διελεύσεων του Νοτίου Διαδρόμου

Ο Μάσιμο Μαντοβάνι, απαντώντας στο ερώτημα αν προτίθεται η Eni να γίνει μέτοχος στον αγωγό Turkish Stream, δήλωσε το εξής:

«Συζητούμε με την Gazprom το γενικό πλαίσιο της συνεργασίας αλλά προς το παρόν οι συζητήσεις δεν ολοκληρώθηκαν και συνεπώς δεν μπορούμε να απαντήσουμε αν θα καταλήξουμε ή όχι στη συνεργασία αυτή. Συζητάμε μερικά ζητήματα, που αρχίζουν από τον Νότιο Διάδρομο και φθάνουν έως το συμβόλαιο πώλησης φυσικού αερίου».

«Σε τελική ανάλυση» –συνέχισε ο κ. Μαντοβάνι– «ίσως να γίνει αυτό, αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να δούμε τη συνολική εικόνα. Προς το παρόν δεν έχουμε μια πλήρη εικόνα, δεν εστιάζουμε σε συγκεκριμένα πράγματα. Δεν αποκλείουμε τίποτα. Αλλά δεν έχουμε ακόμη συμφωνήσει για κανένα ζήτημα.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ