ΚΟΣΜΟΣ

Νέο σκάνδαλο παρακολουθήσεων στη Γερμανία

Νέο σκάνδαλο παρακολουθήσεων στη Γερμανία
Η Άνγκελα Μέρκελ με τους Ομπάμα και Ολάντ Reuters

Σε νέο σκάνδαλο φαίνεται να εμπλέκονται οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας (BND). Όπως αναφέρουν γερμανικά Μέσα η BND φέρεται να κατασκόπευε πρεσβείες και υπηρεσίες άλλων χωρών της ΕΕ.

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (BND), οι οποίες ήδη έχουν κατηγορηθεί ότι κατασκόπευαν για λογαριασμό των ΗΠΑ, φέρονται επίσης να κατασκόπευαν για δικούς τους σκοπούς πρεσβείες και άλλες υπηρεσίες χωρών της ΕΕ και άλλων εταίρων τους ως το 2013.

Υπενθυμίζουμε ότι η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών εξωτερικού είχε, πρόσφατα, κατηγορηθεί ότι παρακολουθούσε για λογαριασμό της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) αξιωματούχους του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, τη γαλλική προεδρία αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το συγκεκριμένο ζήτημα είχε δημιουργήσει τριβές στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως αναφέρουν σήμερα ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός RBB και το Spiegel Online, η BND είχε στήσει τεράστιο κύκλωμα παρακολουθήσεων που έφταναν μέχρι και την παρακολούθηση χωρών όπως η Γαλλία αλλά και οι ΗΠΑ. Η παρακολούθησε γινόταν μέσω λέξεων «κλειδιά» και συνεχίστηκε επί χρόνια, μέχρι τελικά να σταματήσει το 2013.

Χθες ενημερώθηκε η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, και σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται άμεσα να ξεκινήσει η έρευνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ