ΚΟΣΜΟΣ

Απίστευτο αλλά αληθινό: Ο ISIS έχει Helpdesk

Απίστευτο αλλά αληθινό: Ο ISIS έχει Helpdesk
Φωτογραφία αρχείου David Silverman/Getty Images/Ideal Images

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο είναι όμως αληθινό. Το Ισλαμικό Κράτος πέρα από τους κατεξοχήν μαχητές του έχει και την ανάλογη τεχνολογική γνώση και υποδομή για τους τζιχαντιστές που ψάχνουν να καλύψουν τα ίχνη τους. 

Η τρομοκρατική οργάνωση έχει πέντε με έξι μέλη τα οποία προσφέρουν 24ωρη υποστήριξη στο πως θα κωδικοποιηθούν επικοινωνίες, θα εξαφανισθούν προσωπικές λεπτομέρειες, ενώ χρησιμοποιούνται εφαρμογές όπως το Twitter, χωρίς όμως να εντοπισθούν οι χρήστες.

Μοιάζει πολύ με ένα "γραφείο βοηθείας" (help desk) αν και δεν υπάρχει κάποιο κέντρο επικοινωνίας που να κρύβεται σε βουνά και λόφους.

Σύμφωνα με τον δρ. Άαρον Μπράντλι (Aaron Brantly), ειδικό στους κώδικες στο τμήμα αντιμετώπισης τρομοκρατίας στο Γουέστ Πόιντ, πρόκειται για μία ομάδα από ειδικούς στην τεχνολογία οι οποίοι απαντούν σε ερωτήσεις που τους έρχονται από ολόκληρο τον κόσμο,

Η συμβουλή των ειδικών συσχετίζεται με "κανάλι" του Ισλαμικού Κράτους στο Telegram, που είναι και το αγαπημένο μέσο των εξτρεμιστών ισλαμιστών, μία εφαρμογή μηνυμάτων πολύ προσφιλή σε αυτούς διότι τους επιτρέπει να μιλάνε με "ειδικά κρυφά μηνύματα".

Ο Μπράντλι έχει εντοπίσει περισσότερες από 300 σελίδες με οδηγίες εκπαίδευσης και περίπου 25 βίντεο στο YouTube τα οποία παρέχουν λύσεις για το πως να ξεγελάσεις τις μυστικές υπηρεσίες και την αστυνομία.

"Θα έλεγα πως τεχνικά είναι αρκετά προχωρημένοι στο σύνολο", λέει ο Μπράντλει.

Μερικά παραδείγματα των ερωτήσεων προς το Help Desk του Ισλαμικού Κράτους:

- Πως να αποκρύψεις τον τηλεφωνικό αριθμό σου όταν γίνεσαι μέλος σε εφαρμογές όπως το Telegram: Σε απάντηση προς το CNNMoney, δόθηκε 28 σελίδων οδηγός για να αλλάζεις τον αριθμό σου, ενώ γίνεσαι μέλος σε Telegram και Twitter.

- Επίσης, άλλες ερωτήσεις αφορούσαν στο εάν οι τζιχαντιστές πρέπει να χρησιμοποιούν το Skype όταν επικοινωνούν:

- Οι προφυλάξεις που χρειάζεται να πάρουν οι χρήστες όταν χρησιμοποιούν το Instagram για να αποφύγουν να δώσουν τόπο διαμονής τους. Επιπλέον, "τρυκάκια" για να παρεμποδιστεί και η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων (χαρακτηριστικά προσώπου).

- Οι καλύτερες εφαρμογές για να κάνεις με ασφάλεια ένα τηλέφωνο

- Πως να επικοινωνείς ψηφιακά όταν δεν έχεις διαδίκτυο

- Πως να κάνεις αναζητήσεις με ασφάλεια

Το δίκτυο τεχνικής υποστήριξης θα μπορούσε να άνοιγε μία πόρτα για μοναχικούς τζιχαντιστές, δίνοντας τους τα εργαλεία που χρειάζονται και τους λείπουν.

"Χρησιμοποιώντας κωδικοποίηση, μαθαίνοντας πως να κρύβουν τις δραστηριότητες τους, αυτό το πλαίσιο πραγματικά φτιάχνει μία λειτουργική τζιχάντ χωρίς αρχηγό", λέει ο Μπράντλι.

Πηγή CNN Top questions asked on the ISIS 'Help Desk'

ΔΗΜΟΦΙΛΗ