ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις για το Brexit

Ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις για το Brexit
REUTERS/Peter Nicholls

Ώρα Brexit σήμερα Δευτέρα, καθώς ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έναρξη της διαδικασίας βρίσκει το Λονδίνο «λαβωμένο» από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σκότωσαν δεκάδες πολίτες.

Οι διαπραγματεύσεις – σύμφωνα με το ορισθέν χρονοδιάγραμμα – θα διαρκέσουν έως τον Οκτώβριο του 2018. Εντός της ημέρας ο Βρετανός υπουργός, αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις θα συναντηθεί με τον διαπραγματευτή των Βρυξελλών Μισέλ Μπαρνιέ.

Μετά τις εκλογές της 8ης Ιουνίου είχαν εκφρασθεί φόβοι πως η διαδικασία θα καθυστερήσει, όμως, όπως υποσχέθηκε η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, οι διαπραγματεύσεις θα ακολουθήσουν τα συμφωνηθέντα.

Θέματα που αφορούν Ευρωπαίους κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και Βρετανούς που ζουν εντός της Ε.Ε. θα πρωταγωνιστήσουν στις διαπραγματεύσεις του ιδιαιτέρως κοστοβόρου διαζυγίου, το οποίο εκτιμάται πως θα κοστίσει μεταξύ 11 - 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα «φλέγοντα» ζητήματα του μεταναστευτικού και της ασφάλειας αναμένεται να συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 22-23 Ιουνίου.

Ο προγραμματισμός ορίζει πως Μπαρνιέ και Ντέιβις θα πραγματοποιούν συνάντηση μια εβδομάδα ανά μήνα και στην συνέχεια θα επιστρέφουν στις βάσεις τους για να ενημερώσουν τους υπευθύνους.

Τον Οκτώβριο θα αποφασιστεί από πλευράς Ε.Ε αν οι εξελίξεις είναι αρεστές και πρέπει οι διαπραγματεύσεις να περάσουν σε δεύτερο επίπεδο. Ο προγραμματισμός ορίζει πως η Μεγάλη Βρετανία θα αποχωρήσει οριστικά από την Ένωση στις 29 Μαρτίου του 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ